Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":2974,"date":"2018-12-12T17:25:40","date_gmt":"2018-12-12T17:25:40","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=2974"},"modified":"2020-06-05T08:47:09","modified_gmt":"2020-06-05T08:47:09","slug":"nemesis-solid-nykommer","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2018\/12\/12\/nemesis-solid-nykommer\/","title":{"rendered":"Nemesis – solid nykommer"},"content":{"rendered":"

NB! Nemesis ble lagt ned en eller annen gang i 2019, uten at jeg fikk det med meg.\u00a0<\/em><\/p>\n

Bes\u00f8kt: 30.06.2018 og 22.10.2018
\nAdresse: Youngs gate 11, 0181 Oslo
\nWebside: https:\/\/www.nemesisoslo.no\/<\/a><\/p>\n

Det har skjedd litt i Oslo i det siste \u00e5ret ogs\u00e5. Jeg for\u00f8ker ikke engang \u00e5 holde meg oppdatert p\u00e5 alt, langt mindre gidder jeg teste ut alle nyetableringer som m\u00e5tte skje. Faktisk har jeg ikke spist veldig mye i Oslo siste \u00e5ret, s\u00e6rlig ikke etter sommeren. Men noe av det som skjer i byen fanger jo innimellom interessen.<\/p>\n

Av steder jeg har notert meg bak \u00f8ret at muligens kunne v\u00e6re verdt et bes\u00f8k er spennende etableringer som Nemesis, Einer, Rest og Katla. De tre siste har jeg fortsatt ikke bes\u00f8kt, selv om bordet p\u00e5 Katla allerede er reservert. Nemesis har jeg imidlertid f\u00e5tt med meg to ganger, det f\u00f8rste bes\u00f8ket en varm l\u00f8rdagskveld i juni og det andre en m\u00f8rk h\u00f8stkveld i oktober. Etter begge bes\u00f8k var tanken \u00e5 skrive noe derfra, men begge ganger har det blitt nedprioritert. Etter hvert har minnet v\u00e6rt svekket litt for mye til at jeg fant det fornuftig \u00e5 publisere noe.<\/p>\n

Med bakteppet som beskrevet ovenfor er det kanskje en d\u00e5rlig ide \u00e5 la disse to bes\u00f8kene v\u00e6re grunnlag for \u00e5 lage dette innlegget, men jeg tar n\u00e5 uansett sjansen. Dette blir litt hummer og kanari, og jeg kommer til \u00e5 plukke litt fra begge bes\u00f8kene. Presisjonsniv\u00e5et blir ikke skyh\u00f8yt eller utpreget detaljrikt, men jeg synes likevel Nemesis er verdt noen ord. Det blir sikkert nye bes\u00f8k der ved en senere anledning og forh\u00e5pentligvis blir det et grundigere innlegg derfra senere.<\/p>\n

I juni avla Marianne og jeg et bes\u00f8k en solskinnsrik og varm junikveld. Vi gikk for a la carte og det var starten jeg erindrer som kveldens beste rett. Retten nikket klart i retning av Latin- og S\u00f8r-Amerika der en tostada var toppet med limemarinert kveite med v\u00e5rl\u00f8k og chili. Resultatet var et lite sting av chili og mye frisk syre, noe som ble en sv\u00e6rt vellykket rett.<\/p>\n

\"Kveite<\/a>
Kveite, lime, v\u00e5rl\u00f8k og chili<\/figcaption><\/figure>\n

Hovedretten den junikvelden var kongekrabbe posjert i sm\u00f8r. Krabben var fantastisk god og man fikk faktisk servert en rikelig mengde av den ogs\u00e5. I f\u00f8lge notatene mine var tilbeh\u00f8ret reddik og krabbebisque, men en liten kikk p\u00e5 bildene r\u00f8per nok at reddiken allerede var fort\u00e6rt til kveiten i forretten. Jeg tar sjansen p\u00e5 \u00e5 gjette at t\u00f8rket gr\u00f8nnk\u00e5l var det som egentlig fulgte denne retten. En sk\u00e5l med det jeg mener \u00e5 erindre var poteter og nepe fulgte ogs\u00e5 med til retten. Tilbeh\u00f8ret n\u00e5dde ikke helt opp til det fantastiske krabbekj\u00f8ttet, selv om ogs\u00e5 retten sett under ett leverte helt fint. Krabben var uansett verdt det hele, og alene nok til at jeg mer enn gjerne hadde bestilt denne p\u00e5 nytt. Dette er en av de beste kongekrabbene jeg har spist, og det er faktisk en ganske god attest \u00e5 ta med seg.<\/p>\n

\"\"<\/a>
Kongekrabbe<\/figcaption><\/figure>\n
\"\"<\/a>
Kongekrabbe – tilbeh\u00f8r<\/figcaption><\/figure>\n

Til dessert den junikvelden var det tre valg p\u00e5 menyen. En var Munkeby og nummer to var en rett p\u00e5 vannmelon, hylleblomst og byggryn. Hvorfor jeg vi sommervarmen gikk for alternativ tre, som var en sjokoladedessert, skj\u00f8nner jeg ikke helt logikken i s\u00e5nn sett i ettertid. N\u00e5 hadde strengt tatt sjokoladen f\u00f8lge av friske elementer i form av blodappelsin og jordb\u00e6r, som jo gj\u00f8r sjokoladevalget litt mer fornuftig i tretti varmegrader. Nok en gang er notatene mine litt kryptiske, men det st\u00e5r noen stikkord som Manjari-sjokolade, ganache p\u00e5 toppen, amaretto og mandler. Utfra bildene kan det ogs\u00e5 se ut som litt smuler av karamellisert hvit sjokolade de ogs\u00e5, men jeg skal la v\u00e6re \u00e5 spekulere mer. Selv om jeg ikke erindrer alle detaljer, s\u00e5 husker jeg at jeg var godt forn\u00f8yd med retten.<\/p>\n

\"Sjokolade,<\/a>
Sjokolade, jordb\u00e6r og blodappelsin<\/figcaption><\/figure>\n

S\u00e5nn circa fire m\u00e5neder senere ble det et nytt bes\u00f8k p\u00e5 Nemesis. Denne gangen sammen med min bror og da valgte vi \u00e5 g\u00e5 for fastmenyen p\u00e5 fire retter. Siden dette bes\u00f8ket faktisk ikke er s\u00e5 gammelt burde jeg selvsagt husket mer enn fra det forrige bes\u00f8ket, men dessverre er det stikk motsatt.<\/p>\n

\"Ukjent<\/a>
Ukjent oktober-appetittvekker<\/figcaption><\/figure>\n

Som i juni var det ogs\u00e5 denne h\u00f8stkvelden kveite p\u00e5 menyen. Denne gangen var den speket, r\u00f8kt og varmebehandlet i ovn til en kjernetemperatur p\u00e5 32 grader. Alt if\u00f8lge notatene mine, men i dag husker jeg dessverre ikke mer enn at jeg synes dette var kveldens beste rett.<\/p>\n

\"Kveite,<\/a>
Speket, r\u00f8kt og bakt kveite<\/figcaption><\/figure>\n

Rett nummer to var en virkelig h\u00f8strett og besto av andehjerter, jordskokk, tytteb\u00e6r og en buljong laget p\u00e5 andekraft, fishsauce og timian. Dette var som laget for \u00e5 sitte inne i varmen og se ut i h\u00f8stm\u00f8rket, mens man h\u00f8rer regnet piske p\u00e5 vindusruten utenfor.<\/p>\n

\"Andehjerter,<\/a>
Andehjerter, jordskokk, tytteb\u00e6r og buljong<\/figcaption><\/figure>\n

Den svakeste retten denne h\u00f8stkvelden var kj\u00f8ttretten. Ytrefilet av okse ble servert med gresskarkjerner og gresskarkuler og bakte beter. Den leverte for s\u00e5 vidt helt greit og det var ikke noe \u00e5 utsette teknisk. Men til tross for rustikke og smaksrike r\u00e5varer i tilbeh\u00f8ret ble resultatet likevel litt blekt og anonymt.<\/p>\n

\"Okse<\/a>
Okse og gresskar<\/figcaption><\/figure>\n
\"Beter<\/a>
Beter og gresskar<\/figcaption><\/figure>\n

Jeg er usikker p\u00e5 hvorfor jeg husker s\u00e5pass lite detaljer fra dette oktoberbes\u00f8ket, for det jeg faktisk husker er at inntrykket da jeg gikk derfra var ganske bra. Jeg husker ogs\u00e5 at jeg var ganske godt forn\u00f8yd med kveldens dessert som besto av eplegranite, karamellisert kondensert melk, ristede pinjekjerner og krem p\u00e5 ferskost. Jeg husker ogs\u00e5 at eplene var norske og at fargen p\u00e5 graniteen stammet fra fargen p\u00e5 fruktkj\u00f8ttet og ikke fra epleskallet. En annen ting jeg husker s\u00e5nn i etter kant er at jeg fullstendig glemte \u00e5 ta bilde av retten.<\/p>\n

\"Trolig<\/a>
Trolig en ukjent predessert<\/figcaption><\/figure>\n
\"Petit<\/a>
Petit four<\/figcaption><\/figure>\n

Eier, kj\u00f8kkensjef og daglig leder p\u00e5 Nemesis er Jan-Erik Hauge, som blant annet har v\u00e6rt p\u00e5 kokkelandslaget og som kom fra jobben som sous chef p\u00e5 Palace Grill. Til tross for at Palace Grill hele tiden har v\u00e6rt en liten rebell i Oslos restaurantverden og likt \u00e5 utfordre grensene for hva et kj\u00f8kken kan gj\u00f8re, har de alltid hatt en egen evne til \u00e5 tiltrekke seg veldig dyktige kokker som har brukt stede som sin lekeplass noen \u00e5r. Og selv om Nemesis fremst\u00e5r som flere hakk streitere, kan man kanskje ane noen Palace-vibber inni mellom. For eksempel n\u00e5r det benyttes Fernet Branca i br\u00f8det eller serveres kaviar med vodkashot. S\u00e5nt varmer litt i hjertet for en som fikk sin kulinariske oppv\u00e5kning etter nettopp et Palace-bes\u00f8k for over tjue \u00e5r siden. Et annet gjenkjennelig Palace-triks er n\u00e5r kj\u00f8kkensjefen er jovial nok til \u00e5 sette seg ned for \u00e5 sl\u00e5 av en liten prat, men utover de nevnte sm\u00e5dryppene er Nemesis et totalt annet spisested p\u00e5 n\u00e6r sagt alle omr\u00e5der.<\/p>\n

Det har etter hvert blitt en god del steder som leverer gode r\u00e5varer, bra h\u00e5ndverk og velsmakende mat. Jeg har imidlertid savnet steder som ser ut til \u00e5 l\u00f8fte ambisjonene enda et hakk og kanskje v\u00e6re med \u00e5 kjempe om en Michelin-stjerne. Jeg aner ikke s\u00e5 mye om hva ambisjonene til Nemesis er n\u00e5r det gjelder \u00e5 snuse p\u00e5 stjerne, men merket meg at de har gjort noen grep som fikk meg til \u00e5 undre p\u00e5 om de i alle fall kan ha tenkt p\u00e5 muligheten. Jeg har nok liten tro p\u00e5 at noen stjerne vil finne veien til Youngs gate, men jeg vil likevel hevde at Nemesis er en av de skarpeste stedene i dette store mellomsjiktet. S\u00e6rlig det f\u00f8rste bes\u00f8ket imponerte meg ganske mye, og Nemesis har absolutt bemerket seg som et av stedene man trygt kan forvente \u00e5 f\u00e5 servert veldig bra mat.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

NB! Nemesis ble lagt ned en eller annen gang i 2019, uten at jeg fikk det med meg.\u00a0 Bes\u00f8kt: 30.06.2018 og 22.10.2018 Adresse: Youngs gate 11, 0181 Oslo Webside: https:\/\/www.nemesisoslo.no\/ Det har skjedd litt i Oslo i det siste \u00e5ret ogs\u00e5. Jeg for\u00f8ker ikke engang \u00e5 holde meg oppdatert p\u00e5 alt, langt mindre gidder jeg […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":2982,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[40,35,34,22,23],"class_list":["post-2974","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-fusion","tag-middels","tag-nordisk","tag-norge","tag-oslo"],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2974","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2974"}],"version-history":[{"count":5,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2974\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3245,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2974\/revisions\/3245"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2982"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2974"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2974"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2974"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}