Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":587,"date":"2014-11-22T09:45:48","date_gmt":"2014-11-22T09:45:48","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=587"},"modified":"2018-07-18T21:40:57","modified_gmt":"2018-07-18T21:40:57","slug":"hva-er-na-pjoltergeist","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2014\/11\/22\/hva-er-na-pjoltergeist\/","title":{"rendered":"Hva er n\u00e5 Pjoltergeist?"},"content":{"rendered":"

NB! Pjoltergeist stengte d\u00f8rene i begynnelsen av juni 2018!<\/p>\n

Bes\u00f8kt: 22.11.2014
\nAdresse: Rosteds gt 15b, 0178 Oslo
\nHjemmeside: http:\/\/www.pjoltergeist.no\/<\/a><\/p>\n

Det er ikke alltid man vet hva man g\u00e5r til. Slik var det definitivt da vi bestemte oss for \u00e5 feire broderens bursdag p\u00e5 Pjoltergeist. En facebookside og en hjemmeside utformet som en blogg med siste oppdatering for n\u00e6rmere et halvt \u00e5r siden, var ikke mye \u00e5 lene seg p\u00e5 for \u00e5 unders\u00f8ke hva slag spisested vi egentlig hadde bestemt oss for \u00e5 g\u00e5 p\u00e5. Selv hadde jeg vel ett nyss om at det var asiatiskinspirert, uten at det i seg selv burde v\u00e6re nok til \u00e5 trigge interessen min. Men servit\u00f8rene p\u00e5 Bon Lio<\/a> hadde skrytt av det de holdt p\u00e5 med like rundt hj\u00f8rnet, og det var vel med p\u00e5 \u00e5 overbevise om at stedet var et bes\u00f8k vel verdt.<\/p>\n

Dermed ble det til at vi skulle ta en tur innom en l\u00f8rdagskveld sent i november. Jeg fikk i oppgave \u00e5 skaffe oss et firemannsbord og siden Pjoltergeist ikke har noen mailadresse fikk jeg ikke ut fingeren f\u00f8r onsdagen f\u00f8r. I julebordsesongen er det sjeldent noe sjakktrekk \u00e5 v\u00e6re sent ute med bordbestilling, noe som resulterte i venteliste og et hint p\u00e5 telefonen om at det ofte var avbestillinger p\u00e5 l\u00f8rdagene. Heldigvis hadde telefonstemmen rett, og p\u00e5 fredag formiddag fikk vi tilbakemelding om at de hadde et bord til oss dagen etter klokken ni. Samtidig fikk vi beskjed om at ved bordbestilling var vi n\u00f8dt til \u00e5 g\u00e5 for full meny til 695,-, og oppfordret til \u00e5 varsle om eventuelle allergier.<\/p>\n

Vi kom p\u00e5 slaget og fikk tildelt et lite firemannsbord n\u00e6r inngangen. St\u00f8yen i lokalet var overveldende, men det var likevel trangt nok mellom bordene til at det ogs\u00e5 var vanskelig \u00e5 unng\u00e5 \u00e5 overh\u00f8re samtalene p\u00e5 nabobordet. Hva de snakket om husker jeg ikke, og interesserte meg gjorde det neppe heller. Men litt plagsom m\u00e5 jeg innr\u00f8mme at all st\u00f8yen var.<\/p>\n

F\u00f8rste rett p\u00e5 bordet var en fermentert gr\u00f8nnsakssuppe. Suppen ble servert kald og inneholdt eple og chili. Sistnevnte gjorde suppen litt sterk, mens eplebitene tilf\u00f8rte en syrlighet til suppen. Likevel synes jeg ikke smakene satt som et skudd, og i min bok ble dette aldri mer enn helt greit.<\/p>\n

Rett nummer to var en akkarsalat med cashewn\u00f8tter, akkar, gulrot, lime, v\u00e5rl\u00f8k og koriander. Ved siden av kom det to merkelige boller med akkarfyll. Hva selve bollene besto av fikk jeg dessverre ikke med meg, og strengt tatt husker jeg ikke hvordan de smakte heller. Over salaten l\u00e5 det det tynne skiver av noe servit\u00f8ren forklarte var bonito. Dette var visstnok en slags makrellfisk som var t\u00f8rket, fermentert og r\u00f8kt og deretter h\u00f8vlet i tynne skiver. S\u00e5 vidt jeg kan forst\u00e5 er dette noe som brukes i det japanske kj\u00f8kkenet, og for min mer europeiske gane var dette et nytt bekjentskap. Salaten som l\u00e5 og badet i en syrlig lake, gjorde visst nok at de tynne flakene med bonito r\u00f8rte p\u00e5 seg ,og det s\u00e5 nesten ut som retten var levende. Jeg har rett og slett vanskeligheter med \u00e5 gjengi hvordan dette smakte. Salaten var ganske syrlig, mens fisken hadde en sv\u00e6rt konsentrert og kraftig smak. De rare, ukjente bollene husker jeg ikke hvordan smakte, men i f\u00f8lge notatene mine synes jeg det hele var godt. S\u00e5 da f\u00e5r jeg vel stole p\u00e5 det.<\/p>\n

Neste rett var en tartar p\u00e5 v\u00e5geval. Denne ble servert med sticky rice, soyasaus og sesamfr\u00f8. Til n\u00e5 var dette helt klart beste rett. Hvalen har en kj\u00f8ttaktigig konsistens og dette smakte fantastisk. Retten hadde vel et japansk preg, og er det slik mat de serverer der borte tar jeg gjerne neste ferie p\u00e5 den kanten.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 3: V\u00e5gehval med sticky rice, soyasaus og sesamfr\u00f8<\/figcaption><\/figure>\n

F\u00f8r neste rett fikk vi et tilbud av servit\u00f8ren. Tr\u00f8ffelssessongen i Alba var akkurat startet og huset kunne tilby hvit albatr\u00f8ffel som et tilbeh\u00f8r til neste rett for et pristillegg p\u00e5 125,-. Noen lar seg lett friste av den slags, s\u00e5 det ble tr\u00f8ffel p\u00e5 hele gjengen. Retten for \u00f8vrig skulle v\u00e6re posjert egg, potetsticks, potetpure, blomk\u00e5l og parmesanbuljong, n\u00e5 ogs\u00e5 overdrysset med revet hvit tr\u00f8ffel. Nok en gang fikk vi en veldig god rett. Kanskje ingen stor overraskelse da tr\u00f8ffel og egg er en kombinasjon som sjelden feiler, og tr\u00f8ffel og potet gj\u00f8r seg heller ikke bort. Egget var perfekt posjert med flytende plomme, og potetsticksene var knasende spr\u00f8. Potetpureen var fl\u00f8yelsmyk og smakte delikat sammen med den hvite tr\u00f8ffelen. Enste komponenten jeg hadde litt \u00e5 utsette p\u00e5 var buljongen som jeg synes var et hakk for salt. Samtidig ble den fint balansert b\u00e5de av potetpure og eggeplomme, s\u00e5 retten fungerte absolutt bra.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 4: Posjert egg, potetsticks, potetpure, blomk\u00e5l og hvit tr\u00f8ffel<\/figcaption><\/figure>\n

Etter egg og tr\u00f8ffel var det klart for en kj\u00f8ttrett. Hestetartar kalte servit\u00f8ren det, men la ogs\u00e5 til at den var lett stekt. Det som l\u00e5 p\u00e5 fatet foran oss var p\u00e5 ingen m\u00e5te det jeg forbinder med tartar. Hestekj\u00f8ttet var verken skrapet eller kvernet, derimot var det grovhakket og deretter stekt lett i panne slik at kj\u00f8ttet fortsatt var mer eller mindre r\u00e5tt. De grovhakkede kj\u00f8ttbitene sv\u00f8mte i en blanding av l\u00f8yrom, r\u00f8mme og hakket r\u00f8dl\u00f8k. Ved siden av kom en bolle fulle av fritert svinefett, eller baconcrisp for oss som er vel bevandret i dagligvarebutikkenes avdeling for friterte gr\u00f8nnsaker. Tanken var at vi skulle ta et flak crisp og fylle p\u00e5 med tartarblandingen. En merksnodig kombinasjon egentlig, men velsmakende var det absolutt.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 5: Hestetartar med r\u00f8mme, l\u00f8yrom, r\u00f8dl\u00f8k og baconcrisp<\/figcaption><\/figure>\n

S\u00e5 kom det en hel haug med fat og sk\u00e5ler p\u00e5 bordet. En bolle besto av diverse ulike salatblader. I tillegg kom det en sk\u00e5l med pulled pork og en med oksehaleragu. I tillegg kom det sk\u00e5ler med fermentert k\u00e5l, pimientos, t\u00f8rket ansjos, chilimajones, en asiatiskinspirert BBQ-saus, koriander, thaibasilikum, sticky rice, chilisaus og sikkert enda mer. S\u00e5 var det meningen at man skulle ta seg et salatblad og komponere sin egen \u00abtaco\u00bb. Strengt tatt er jeg ikke veldig begeistret for retter der det er meningen at gjester skal s\u00f8le og grise med alskens r\u00e5varer, for nettopp kombinasjonen man velger er jo avgj\u00f8rende for hvordan det smaker.\u00a0 Og n\u00e5r jeg g\u00e5r ut for \u00e5 spise er det jo nettopp fordi en kokk skal kunne dette bedre enn meg. Samtidig m\u00e5 jeg innr\u00f8mme at resultatet ble veldig godt. Jeg unngikk for s\u00e5 vidt de merkeligste kombinasjonene man kunne lag, men det er mulig at fermentert k\u00e5l med chilimajones og ansjos vil fungere like godt som oksehaleragu med pimientos. Jeg er dog usikker p\u00e5 om alle mulige kombinasjoner vil v\u00e6re optimale, men hva vet vel egentlig jeg?<\/p>\n

Desserten er muligens det jeg husker vagest fra denne kvelden. Til n\u00e5 hadde mange av rettene blitt servert p\u00e5 fat, men til desserten fikk vi hver v\u00e5r dype sk\u00e5l foran oss. I den l\u00e5 det i bunn litt kondensert melk. Over den l\u00e5 det tynne fyrtikkstaver fra gr\u00f8nne epler, en yoghurtiskrem og revet m\u00f8rk sjokolade. Notatene mine sier ikke et ord om hvordan det smakte, og det gj\u00f8r dessverre ikke hukommelsen min heller. For syns skyld velger jeg \u00e5 anta at det smakte s\u00e5nn ganske godt, kanskje omtrent terningkast fire. Eller terningkast fem om du heller vil det!<\/p>\n

\"Dessert<\/a>
Dessert: Kondensert melk, yoghurtis, eple og revet sjokolade<\/figcaption><\/figure>\n

Det er mye ved Pjoltergeist jeg skulle \u00f8nske var litt annerledes. Greia med mumietrolltallerkener og lignende blir litt krampeaktig p\u00e5tatt. M\u00e5ten \u00e5 servere retter fra fat hvor man selv skal komponere maten gj\u00f8r at det blir ganske tilfeldig hva maten til slutt smaker. Maten kj\u00f8kkenet serverer er ogs\u00e5 ganske lagt fra hva jeg er vant til \u00e5 spise. Samtidig var det mye her som smakte veldig godt. Jeg skulle \u00f8nske kj\u00f8kkenet var hakket flinkere til \u00e5 beskrive rettene, s\u00e6rlig siden det var s\u00e5pass mye, i alle fall for meg, ukjente r\u00e5varer. Men for all del, maten her st\u00e5r seg bra den, selv om jeg ikke fikk med meg hver minste detalj i hva jeg faktisk spiste.<\/p>\n

Til slutt noen ord om selve blogginnlegget, for dette var ikke en helt enkel omtale \u00e5 skrive. Det er en god stund siden bes\u00f8ket og notatene mine viste seg \u00e5 v\u00e6re av sv\u00e6rt variabel kvalitet. Hukommelsen er nok heller ikke hele tiden p\u00e5 topp. Samtidig driver Pjoltergeist med et merkelig hybridkj\u00f8kken, der de asiatiske innslagene for meg var ganske fremmede. Summen av alt dette er at noen av rettene er tynt omtalt, og enkelte steder kan det v\u00e6re at man m\u00e5 ta noe av detaljene med en klype salt. Men det jeg i alle fall husker godt er at vi alle var godt forn\u00f8yd i det vi forlot Pjoltergeist, og at dette er et sted som absolutt er verdt et bes\u00f8k.<\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

NB! Pjoltergeist stengte d\u00f8rene i begynnelsen av juni 2018! Bes\u00f8kt: 22.11.2014 Adresse: Rosteds gt 15b, 0178 Oslo Hjemmeside: http:\/\/www.pjoltergeist.no\/ Det er ikke alltid man vet hva man g\u00e5r til. Slik var det definitivt da vi bestemte oss for \u00e5 feire broderens bursdag p\u00e5 Pjoltergeist. En facebookside og en hjemmeside utformet som en blogg med siste […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":745,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[40,35,22,23],"class_list":["post-587","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-fusion","tag-middels","tag-norge","tag-oslo"],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/587","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=587"}],"version-history":[{"count":9,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/587\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2767,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/587\/revisions\/2767"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/745"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=587"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=587"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=587"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}