Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":640,"date":"2014-11-03T10:32:06","date_gmt":"2014-11-03T10:32:06","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=640"},"modified":"2015-12-09T09:23:23","modified_gmt":"2015-12-09T09:23:23","slug":"pintxos-i-san-sebastian","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2014\/11\/03\/pintxos-i-san-sebastian\/","title":{"rendered":"Pintxos i San Sebastian"},"content":{"rendered":"

Det er mye som er skrevet om tapas generelt og pintxos i San Sebastian spesielt, men det hindrer nok ikke meg i \u00e5 skrive dette innlegget likevel. Min toukers tur til Portugal og Spania i sommer hadde endedestinasjon i San Sebastian og selvsagt sto fr\u00e5tsing av pintxos p\u00e5 programmet.<\/p>\n

San Sebastian, eller Donostia som byen heter p\u00e5 baskisk, har et utrolig tilbud n\u00e5r det gjelder mat. Byen har ikke mindre enn tre restauranter med tre stjerner i Guide Michelin og i tillegg har de den eksperimentelle tostjerners-restauranten Mugaritz som stadig scorer sv\u00e6rt h\u00f8yt p\u00e5 50-best-restaurants-listen til det britiske magasinet Restaurants. En times kj\u00f8retur i retning Bilbao finner man ogs\u00e5 grillrestauranten Extebarri som har f\u00e5tt mye oppmerksomhet for sin utstrakte bruk av grill til alle m\u00e5ltidets retter.\u00a0 I tillegg finner man ytterligere en h\u00e5ndfull restauranter i og rundt byen med en stjerne i Guide Michelin.<\/p>\n

Men selv om man lukker \u00f8ynene fullstendig for stjernerestaurantene har faktisk San Sebastian mye morsomt \u00e5 tilby. Restaurantene i det lavere sjiktet holder generelt et godt niv\u00e5 og \u00f8nsker man en annerledes matopplevelse kan et bes\u00f8k p\u00e5 et ciderhus anbefales. Selv har jeg kun erfaring fra Petritegi, og kan man oppleve et sv\u00e6rt rustikt m\u00e5ltid med klippfisk, grillet oksekj\u00f8tt, ost og n\u00f8tter.<\/p>\n

Men denne gangen er det kun pintxos som gjelder. Med bare tre kvelder til r\u00e5dighet i byen ville jeg uansett ikke rekke alt jeg skulle \u00f8nske \u00e5 gj\u00f8re, s\u00e5 derfor valgte jeg \u00e5 glemme alt som heter stjernerestauranter i byen og kun fokusere p\u00e5 baskisk tapas.\u00a0 Og for min del var nok pintxos-rundene i San Sebastian det jeg hadde gledet meg aller mest til i forkant av ferien.<\/p>\n

\"Bardisken<\/a>
Bardisken p\u00e5 Txalupa fylt opp med pintxos<\/figcaption><\/figure>\n

 <\/p>\n

\"Pintxos<\/a>
Pintxos p\u00e5 bardisken til Bar Baztan<\/figcaption><\/figure>\n

Dette var slettes ikke min f\u00f8rste tur til San Sebastian, men det var strengt tatt f\u00f8rste gang jeg hadde tatt meg jobben med \u00e5 unders\u00f8ke litt i forkant. Tidligere har jeg tr\u00e5let gamlebyen (Parte Vieja) p\u00e5 kryss og tvers og dumpet innom tilfeldige barer. Det i seg selv er en helt grei oppskrift p\u00e5 en variert kulinarisk kveld, men denne gangen hadde jeg gjort litt unders\u00f8kelser og skaffet meg en liten liste med steder jeg kunne tenke meg \u00e5 bes\u00f8ke.<\/p>\n

A Fuego Negro ble gitt tillitten til \u00e5 f\u00e5 en helt egen kveld hvor jeg valgte \u00e5 bestille bord, og dermed hadde jeg kun to kvelder til r\u00e5dighet. Bes\u00f8ket p\u00e5 A Fuego Negro kan du for \u00f8vrig lese om her.<\/p>\n

F\u00f8rste kvelden var planen \u00e5 holde oss i gamlebyen, og mens vi ruslet rundt og kikket p\u00e5 barene var vi trege med \u00e5 bestemme oss for hvor vi skulle starte. Til slutt strenet jeg bare bort til n\u00e6rmeste bar og slik startet v\u00e5r f\u00f8rste runde med pintxos p\u00e5 Bartolo<\/p>\n

Bartolo <\/strong><\/p>\n

c\/ Ferm\u00edn Calbet\u00f3n, 38<\/p>\n

Det var alts\u00e5 tilfeldigheter som f\u00f8rte oss inn p\u00e5 Bartolo, og det var lett \u00e5 forst\u00e5 at dette var et sted som var vant til \u00e5 ta i mot turister. Ved bordet vi fant oss l\u00e5 det meny med bilde av en rekke pintxos p\u00e5. Men da hadde vi allerede r\u00f8sket med oss en tallerken med fire pintxos fra disken. En var noe som lignet litt p\u00e5 en krokett, men som viste seg \u00e5 v\u00e6re et fritert egg. En annen var et skive geitost med en s\u00f8t marmelade, en tredje minnet om en sm\u00f8reost med skinke og den siste aner jeg fortsatt ikke hva var. De holdt helt greit niv\u00e5, uten \u00e5 v\u00e6re blant det aller mest spennende. For den som m\u00e5tte lese dette blogginnlegget som et forarbeid til sin egen pintxosrunde i byen, s\u00e5 vit att det finnes mange alternativer som er bedre enn dette.<\/p>\n

\"Bartolo:<\/a>
Bartolo: Ok, men ikke byens mest spennende pintxos<\/figcaption><\/figure>\n

Txalupa<\/strong><\/p>\n

calle Ferm\u00edn Calbet\u00f3n n\u00ba 3<\/p>\n

Etter en litt middelm\u00e5dig start sveipet vi innom en av barene jeg alltid synes jeg har f\u00e5tt bra pintxos tidligere. Den har ikke v\u00e6rt av barene jeg i forkant hadde lest om i b\u00f8ker eller p\u00e5 nett, men tidligere erfaringer skal s\u00e5 absolutt ikke kimse av. Stedet viste seg \u00e5 hete Txalupa, og igjen gj\u00f8v vi l\u00f8s p\u00e5 pintxosene som l\u00e5 utstilt p\u00e5 bardisken. Med p\u00e5 tallerken ble det en med egg og bacon, en krokett med skinke, en med majonesbasert skinke- og purresalat og en med eller annen majonesbasert salat med spekeskinke. Samtlige pintxos her var gode og jeg vil s\u00e6rlig trekke frem kroketten og purre- og skinkesalaten. Det var betryggende at hukommelsen ikke hadde spiltt meg et puss, for Txalupa var akkurat s\u00e5 god som jeg husket den som. Skal man ha tradisjonell pintxos i gamlebyen er dette absolutt et sted \u00e5 anbefale.<\/p>\n

\"Txalupa:<\/a>
Txalupa: Ikke blant de mest omtalte, men like fullt en av fine favoritter<\/figcaption><\/figure>\n

Casa Vergara<\/strong><\/p>\n

Kale Nagusia, 21<\/p>\n

N\u00e5 var jeg begynt \u00e5 bli varm i tr\u00f8ya og Marianne s\u00e5 ut til \u00e5 trives godt med konseptet pintxos. I det vi spaserte rundt i gamlebyen passerte vi Casa Vergara, en bar jeg kun hadde notert meg p\u00e5 grunn av et bilde av en rett med navn Habanito. Innholdet av retten ante jeg ikke, men den hadde kult utseende som en sigar. Videre hadde jeg f\u00e5tt med meg at denne pintxos\u2019en ett eller annet \u00e5r hadde vunnet en pris i pintxos-konkurransen Gipuzkoa Pintxo Contest. Jeg visste strengt tatt ikke noe som helst om hva slags rett det var, men siden den er presentert i en pintxos-bok jeg har m\u00e5tte det selvsagt pr\u00f8ves. Dessuten var det ogs\u00e5 p\u00e5 tide \u00e5 teste ut bestilling av pintxos som ikke var ferdig tilberedt, samt raicons. Det sistnevnte er s\u00e5 vidt jeg har forst\u00e5tt sm\u00e5 varmretter som tilberedes p\u00e5 bestilling. Om dette ogs\u00e5 g\u00e5r under paraplyen pintxos aner jeg ikke, men de aller fleste pintxos-barer har ogs\u00e5 et utvalg av raicons.<\/p>\n

En habanito ble straks bestilt og noen minutter senere kom den ut fra kj\u00f8kkenet. Presentasjonen var nok ikke like fancy som det bildet jeg hadde sett, men det fikk n\u00e5 duge. Fortsatt hadde jeg ingen anelse om innholdet av det jeg hadde bestilt, noe som overrasket Marianne noe. Det viste seg \u00e5 v\u00e6re spr\u00f8 filodeig fylt med morcilla, en spansk blodp\u00f8lse. Opp\u00e5 hadde de en sprutet en liten dose med en s\u00f8t marmelade jeg aldri fikk med meg hva var.<\/p>\n

\"Casa<\/a>
Casa Vergara: Habanito, prisvinnende pintxos<\/figcaption><\/figure>\n

Bar Baztan<\/strong><\/p>\n

Calle Puerto, 8<\/p>\n

Etter sigaren var jeg klar for \u00e5 unders\u00f8ke forlot vi Casa Vergara og spant videre for \u00e5 utforske nye steder i gamlebyen. Neste vi havnet p\u00e5 var Baztan og p\u00e5 menyen fant jeg en rett som skulle v\u00e6re husets spesialitet og bar navnet \u00abCallos y morros\u00bb. For de uinnvidde hadde de v\u00e6rt elskverdig \u00e5 oversatt til engelsk og da bar det navnet \u00abPork tripe and snout\u00bb. Heldigvis er verken Marianne eller jeg eksperter i engelsk og langt mindre i spansk, noe som gir uante muligheter til \u00e5 spise ting vi ikke aner hva er. \u00abMan m\u00e5ste v\u00e5ga b\u00f6ga!\u00bb er et motto jeg stadig trekker frem hver gang Marianne er skeptisk til hva jeg bestiller. Hva jeg hadde bestilt ante jeg alts\u00e5 ikke, bortsett fra at det i alle fall skulle v\u00e6re grisesnute. Jeg s\u00e5 nok for meg noe a la St. Lars\u2019 \u00f8re- og snutesnacks, men det som kom var en gryte som minnet ganske mye om lapskaus. Og bitene som l\u00e5 oppi var langt i fra snacks, for det var tykke, veldig fettete skiver av ukjent opphav.<\/p>\n

Mine lesere, som sikkert er langt mer begavet i fremmede spr\u00e5k enn meg, har sikker for lengst forst\u00e5tt hva jeg egentlig spiste. Selv m\u00e5tte jeg hjem \u00e5 benytte \u00e5 google for \u00e5 bli opplyst om at det i tillegg til grisesnute, var grisemage som var den fremmede ingrediensen i gryteretten. Men bortsett fra den litt spesielle konsistensen p\u00e5 magebitene var den en god rett som jeg lett spiser igjen om jeg f\u00e5r sjansen.<\/p>\n

\"Bar<\/a>
Bar Baztan: Callos y morros, eller snute og mage av svin<\/figcaption><\/figure>\n

 <\/p>\n

\"Bar<\/a>
Bar Baztan: Mariannes nye favorritt, Callos y morros<\/figcaption><\/figure>\n

Jatetxea Jose Mari<\/strong><\/p>\n

Calle Fermin Calbeton 5<\/p>\n

Vi begynte \u00e5 bli mette, men vi tok likevel en tur innom nok en bar. Denne gangen havnet vi p\u00e5 Jose Mari, beliggende rett ved siden av Txalupi. Her plukket vi med oss en pintxos med spansk omelett og en med spekeskinke, geitost og en syltet kumqat(?). Tortillaen var fylt med stekt sopp, men var dessverre av den smakl\u00f8se sorten. Ogs\u00e5 pintxosen med spekeskinke var ganske d\u00e5rlig med en kjip konsistens p\u00e5 osten. Greit, dette var siste bar den f\u00f8rste kvelden, men slik jeg opplevde denne baren fristet det lite med en gjentakelse.<\/p>\n

\"Jatextea<\/a>
Jatextea Jose Mari: Kjipeste pintxos jeg m\u00f8tte i San Sebastian<\/figcaption><\/figure>\n

Hidalgo 56<\/strong><\/p>\n

Kolon Pasealekua, 15<\/p>\n

Planen var egentlig \u00e5 starte med Narru p\u00e5 kveld nummer to, som vi hadde satt av til \u00e5 spise pintxos i bydelen Gros. Siden jeg hadde stolt p\u00e5 beliggenheten jeg hadde funnet i Google Maps endte vi med \u00e5 g\u00e5 rundt og lete og lete og senere har jeg funnet ut at Narru n\u00e5 ikke lenger holder til i Gros. I dag holder de til like ved La Cuncha, i tilknytting til Hotel Niza. Men siden vi mislyktes med jakten p\u00e5 Narru, fokuserte vi heller p\u00e5 neste sted p\u00e5 listen, og Hidalgo 56 viste seg heldigvis \u00e5 v\u00e6re langt enklere \u00e5 finne. Her fant jeg en minihamburger p\u00e5 disken som viste seg \u00e5 v\u00e6re en tartar, med en sv\u00e6rt tynn stekeskorpe. Til hamburgeren var det tomat, smeltet ost og karamellisert l\u00f8k. I tillegg bestilte jeg en pintxos med foie gras, honningmelon, honning, rosiner og mandler. Denne smakte rett og slett fantastisk og m\u00e5 ha v\u00e6rt den beste pintxosen jeg spiste i San Sebastian. Jeg skulle gjerne spist mer p\u00e5 Hidalgo 56, men for \u00e5 teste ut flest mulig steder valgte vi likevel \u00e5 spasere videre.<\/p>\n

\"Hidalgo<\/a>
Hidalgo 56: Hamburger tartar med ost, tomat og l\u00f8k<\/figcaption><\/figure>\n

 <\/p>\n

\"Hidalgo<\/a>
Hidalgo 56: Foie gras med melon. \u00c5rets beste pintxos for undertegnede<\/figcaption><\/figure>\n

Bar Bergara<\/strong><\/p>\n

Calle del General Artetxe, 8<\/p>\n

Dessverre begynte vi v\u00e5r pintxos-runde denne dagen i seneste laget. Det skulle vise seg at Bar Bergara var s\u00e6rdeles folksom n\u00e5r vi ankom, men jeg ville da ikke gi meg fullstendig uten kamp. Mens Marianne ga opp og ventet ute, kjempet jeg meg frem til bardisken, rev til meg en av de n\u00e6rmeste pintxosene og fort\u00e6rte den straks. Noen god ide var det muligens ikke for selv om jeg fikk meg pintxos m\u00e5tte jeg vente lenge f\u00f8r jeg fikk anledning til \u00e5 betale. Dermed fant jeg det best \u00e5 droppe drikke og fler pintxos og bestemte at vi skulle sette nesen mot neste bar. Ikke husker jeg hva jeg spiste og i trengselen var det h\u00e5pl\u00f8st \u00e5 ta bilde. Men jeg vet fra et tidligere bes\u00f8k at pintxosen her holder et bra niv\u00e5 og Bar Bergara er absolutt verdt et bes\u00f8k.<\/p>\n

Txalupa<\/strong><\/p>\n

calle Ferm\u00edn Calbet\u00f3n n\u00ba 3<\/p>\n

Vi skulle egentlig gj\u00f8re pintxos-runden i Gros denne kvelden, men etter hvert ga vi opp og havnet tilbake hos Txalupa som vi ogs\u00e5 bes\u00f8kte f\u00f8rste kvelden. \u00c5rsaken var at vi skulle m\u00f8te bekjente og ikke fordi jeg var g\u00e5tt lei Gros. Tilbake i Parte Vieja ble det nok en gang ble det forsynt seg fra bardisken og denne gangen endte jeg opp med stekte kyllingvinger, en spr\u00f8 toast med queso de cabra og tomatmarmelade og en jeg mener \u00e5 erindre at besto av r\u00f8dvinskokt p\u00e6re, geitost, hvaln\u00f8tt og skinke. Siden vi her joinet noen bekjente endte dagens pintxos-runde her, og etter hvert forsvant vi ut i kveldsm\u00f8rket hvor inntak av pintxos ble erstattet av inntak av \u00f8l og mojito.<\/p>\n

\"Txalupa:<\/a>
Txalupa: Tilbake til Parte Vieja og Txalupa<\/figcaption><\/figure>\n

De jeg gjerne skulle bes\u00f8kt, men dessverre ikke rakk: Bar Restaurante Narru, Andra Mari, El Lagar Bodega, Alex, Txubillo, La Cuchara de San Telmo, Ganbara, Borda Berri.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det er mye som er skrevet om tapas generelt og pintxos i San Sebastian spesielt, men det hindrer nok ikke meg i \u00e5 skrive dette innlegget likevel. Min toukers tur til Portugal og Spania i sommer hadde endedestinasjon i San Sebastian og selvsagt sto fr\u00e5tsing av pintxos p\u00e5 programmet. San Sebastian, eller Donostia som byen […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":868,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[26,53,52,51,50],"class_list":["post-640","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-lav","tag-san-sebastian","tag-spania","tag-spansk","tag-tapas"],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/640","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=640"}],"version-history":[{"count":4,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/640\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1060,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/640\/revisions\/1060"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/868"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=640"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=640"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=640"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}