Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":1469,"date":"2016-01-24T11:17:27","date_gmt":"2016-01-24T11:17:27","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=1469"},"modified":"2016-01-24T11:18:35","modified_gmt":"2016-01-24T11:18:35","slug":"statholdergaarden-en-klassisk-stjerne","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2016\/01\/24\/statholdergaarden-en-klassisk-stjerne\/","title":{"rendered":"Statholdergaarden – en klassisk stjerne"},"content":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 09.10.2015
\nAdresse: R\u00e5dhusgata 11, 0151 Oslo
\nWebside: http:\/\/statholdergaarden.no\/<\/a><\/p>\n

Jeg har tidligere skrevet om mitt \u00e5rlige veddem\u00e5l med broren min i forbindelse med sykkelbirken, hvor taperen betaler for et restaurantm\u00e5ltid for oss begge. 2015 var i s\u00e5 m\u00e5te intet unntak, selv om noen endringer fra tidligere \u00e5r ble det. N\u00e5r vi n\u00e5dde siste helgen i august hadde den ene et brudd i albuen, mens den andre hinket rundt p\u00e5 krykker etter et overtr\u00e5kk. Dermed deltok ingen av oss p\u00e5 rittet og situasjonen ble s\u00e5ledes at vi begge var tapere. Det var et problem vi l\u00f8ste p\u00e5 en enkel m\u00e5te, vi inviterte med oss hvert v\u00e5rt f\u00f8lge p\u00e5 Statholdergaarden og s\u00e5 delte vi regningen etterp\u00e5. Det skal tross alt koste \u00e5 tape et veddem\u00e5l!<\/p>\n

Dette skulle vise seg \u00e5 bli et vanskelig blogginnlegg \u00e5 skrive av to \u00e5rsaker. For det f\u00f8rste hadde jeg lyst til \u00e5 ha en hyggelig aften sammen med de tre andre som var med p\u00e5 middagen, for det andre glemte jeg notatblokken hjemme s\u00e5 jeg m\u00e5tte ta til takke med mobiltelefonen som notatblokk. Mobiltelefon er kjekt til s\u00e5 mangt, men som notatblokk er den ikke spesielt rask eller praktisk. Jeg m\u00e5tte derfor ta til takke med sv\u00e6rt begrensede notater, noe som innlegget dessverre b\u00e6rer preg av. Siden jeg ogs\u00e5 glemte kameraet mitt, s\u00e5 er heller ikke bildene spesielt gode. S\u00e5 dette blogginnlegget b\u00e6rer preg av venstreh\u00e5ndsarbeid, men aftenen var i det minste hyggelig.<\/p>\n

Bent Stiansen er en av de skikkelige veteranene i restaurant-Oslo. Ikke i form av at han har ekspandert og driver en haug med restauranter, snarere tvert i mot har han v\u00e6rt sv\u00e6rt trofast mot Statholdergaarden i en \u00e5rrekke. S\u00e5nn sett er det en skikkelig arbeidshest, han er daglig \u00e5 finne p\u00e5 eget kj\u00f8kken.<\/p>\n

Stiansen gikk l\u00e6retiden sin p\u00e5 Hotel Continental og Annen Etage, og med fagbrevet i h\u00e5nden i 1983 satte han kursen til Mionnay utenfor Lyon hvor han jobbet sammen med Alain Chapel i hans den gang trestjerners restaurant. I 1986 var han tilbake p\u00e5 Annen Etage, denne gang som kj\u00f8kkensjef. Der ble han i tre \u00e5r, f\u00f8r det ble ett \u00e5r p\u00e5 Refsnes Gods. I 1990 gikk han til De 5 Stuer p\u00e5 Holmenkollen Park Hotell, hvor han ble frem til 1993. Samme \u00e5r ble han den f\u00f8rste nordmannen som vant den prestisjefulle kokkekonkurransen Bocuse d\u2019Or .<\/p>\n

Statholdergaarden ble startet opp i 1994 og i 1995 fikk restauranten en stjerne av Guide Michelin. Denne stjernen har de tatt godt vare p\u00e5 og tjue \u00e5r etter er den fortsatt i behold. Den nordiske White Guide var i 2015 derimot langt mer lunken og vurderte at restauranten var verdt 75 av 100 mulige poeng. Det siste er imidlertid bare en av mange merkelige vurderinger fra den svenske matguidens side, noe de har tatt konsevensen av i 2016-utgaven hvor restauranten har blitt oppgradert til 84 poeng og Norges nest beste restaurant.<\/p>\n

Menyen p\u00e5 Statholdergaarden best\u00e5r av dagens meny til 1095, som er en 6-retter som skiftes daglig. I tillegg har de \u00e0 la carte, hvor hovedrettene ligger p\u00e5 430 kroner. Nytt siden mitt forrige bes\u00f8k er at de ogs\u00e5 har f\u00e5tt en 12-retters smaksmeny til 1695,-. Til tross for at v\u00e5re kvinnelige f\u00f8lger himlet litt med \u00f8ynene var verken brutter eller jeg i tvil. I kveld skulle vi bl\u00f8 skikkelig og da var det kun smaksmeny som gjaldt.<\/p>\n

Vi startet med noen apetittvekkere, som jeg dessverre aldri noterte meg ned hva var, f\u00f8r vi fortsatte med kamskjell fra Hitra. Skjellene var marinert med basilikum og ble servert med en mango- og parikasalat, paprikapur\u00e9, avokadokrem og rugbr\u00f8d. De tynne skjellene med r\u00e5 kamskjell var nydelige, og retten hadde s\u00f8dmen fra b\u00e5de skjell, mango og paprika.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 1: Basilikummarinert kamskjell<\/figcaption><\/figure>\n

Vi hoppet til neste rett som var kaldr\u00f8kt laks. Fisken hadde f\u00e5tt et relativt mildt r\u00f8ykpreg som kledde den fete fisken sv\u00e6rt godt, faktisk tror jeg dette er den mest vellykkede r\u00f8kingen av laks jeg har smakt. Ved siden av laksen ble det servert en saus p\u00e5 bl\u00e5skjell, samt l\u00f8yrom og salat. I tillegg var det laget en liten lakserull som for min del kom litt i skyggen av den \u00f8vrige laksen. Uansett var dette en kanongod rett som jeg h\u00e5pet skulle sette standarden for resten av kvelden.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 2: Kaldr\u00f8kt laks<\/figcaption><\/figure>\n

Rett nummer tre skulle v\u00e6re kongekrabbe. Krabben var sautert, samt at det ogs\u00e5 var en liten kule med fritert krabbe. Dette ble servert med revet gulrot k\u00e5lsorten boc choi og finhakket koriander. Sausen som fulgte det hele var laget p\u00e5 sort pepper og det lille stinget av sort pepper gjorde seg fint mot den lette s\u00f8dmen i krabbekj\u00f8ttet, som i seg selv var bra tilberedt.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 3: Kongekrabbe<\/figcaption><\/figure>\n

P\u00e5 rett nummer fire fortsatte vi i samme sporet som i forrige rett med skalldyr. Denne gangen var det sj\u00f8kreps fra Molde og ogs\u00e5 denne var forsiktig varmebehandlet. Likevel synes jeg krepsen smakte relativt lite. Det kan v\u00e6re at jeg ble bortskjemt p\u00e5 Island for noen uker siden hvor man finner fantastisk sj\u00f8kreps, men denne krepsen var dessverre en smaksmessig liten skuffelse. Ved siden av sj\u00f8krepsen hadde de valgt \u00e5 servere baconsautert spissk\u00e5l, fennikel og en skalldyrsm\u00f8rsaus. Jeg er stor tilhenger av klassisk kj\u00f8kken og sj\u00f8kreps er kanskje min favorittr\u00e5vare, men dette ble dessverre likevel i kjedeligste laget.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 4: Sj\u00f8kreps<\/figcaption><\/figure>\n

Meningene var delte rundt bordet n\u00e5r det kom til rett nummer fem. To var litt skeptiske, mens to av oss mente at dette var helt innenfor. Foruten selve andehjertet husker jeg dessverre ikke lenger s\u00e5 godt hvordan retten smakte. Selve hjertene var lett stekt og smakte etter min mening veldig bra. De ble servert med stangselleri og epleconsomme, men her er alts\u00e5 detaljene visket ut av hukommelsen. Jeg husker dog at jeg oppfattet retten sett under ett som helt grei, men ingen var det litt pent, pyntelig og kjedelig.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 5: Andehjerter<\/figcaption><\/figure>\n

Kveldens fiskerett var breiflabb. Tilbeh\u00f8ret besto av sellripur\u00e9, dampet brokkoli, syltet r\u00f8dl\u00f8k og en sjalottl\u00f8k- og linsesjy. Jeg skulle \u00f8nske jeg ikke hadde teflonhukommelse, men p\u00e5 denne retten er dessverre ogs\u00e5 minnene vage.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 6: Breiflabb<\/figcaption><\/figure>\n

Hvileretten var en granite p\u00e5 solb\u00e6r, servert med nyr. Graniteen hadde en kraftig smak av solb\u00e6r og den milde nyren balanserte syrligheten fra solb\u00e6rene utmerket. Denne hvileretten var grei, men ikke noe ekstraordin\u00e6rt.<\/p>\n

\"Hvilerett:<\/a>
Hvilerett: Solb\u00e6rgranite<\/figcaption><\/figure>\n

F\u00f8rste kj\u00f8ttrett ut av lettgravet reinsdyr med tytteb\u00e6r. I tillegg var det kantareller og en saus p\u00e5 steinsopp og kantarell. En skikkelig h\u00f8strett med en nydelig soppsaus. Tytteb\u00e6r er klassisk tilbeh\u00f8r, men gir ogs\u00e5 det n\u00f8dvendige bidraget med syrlighet til retten med en s\u00e5pass kraftig saus.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 7: Lettgravet reinsdyr<\/figcaption><\/figure>\n

Bes\u00f8ket var i oktober og det midt i sessongen for lam. Dette visste selvsagt Statholdergaarden \u00e5 benytte seg av og p\u00e5 kveldens andre kj\u00f8ttrett hadde de lam fra Hallingskarvet. Lammet ble servert med quinoa, sautert spinat, jordskokkpure og -chips, erter og rosmarinsky. Lammekj\u00f8ttet perfekt rosastekt og smakte nydelig. Rosmarin er jo en klassiker til lam, s\u00e5 det var umulig \u00e5 feile med denne sjyen. Det gjorde de da heller ikke. Dette var en solid kj\u00f8ttrett og akkurat slik man \u00f8nsker at et klassisk kj\u00f8kken skal lage.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 8: Lam fra Hallingskarvet<\/figcaption><\/figure>\n

Her m\u00e5 vi hatt det skikkelig hyggelig, samtidig som notatene mine gikk fra fryktelig d\u00e5rlig til fullstendig frav\u00e6rende. Jeg kunne sikkert skyldt p\u00e5 vinen for at jeg ikke husker hva slags ost vi spiste denne kvelden, men i ren ansvarsfraskrivelse velger jeg \u00e5 gi skylden til Stiansen personlig fordi utskriften av menyen jeg fikk med ikke skrev noe annet enn \u00abOst, flatbr\u00f8d, r\u00f8dbeter og n\u00f8tter\u00bb. Det er jo omtrent det samme som jeg husker det, men ut ifra hva jeg ser p\u00e5 bildet gjetter jeg p\u00e5 at det var en camenbert.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 9: Ost<\/figcaption><\/figure>\n

Den f\u00f8rste desserten var en variasjon av plommer. Syltede plommer og en suppe p\u00e5 samme frukt, og jammen mener jeg \u00e5 huske at det var det var en sf\u00e6re som l\u00e5 i bunn av sk\u00e5len. Jeg skriver \u00abmener \u00e5 huske\u00bb, for det begynner \u00e5 bli lenge siden dette bes\u00f8ket og p\u00e5 denne retten hadde jeg heller ikke noen notater. Uansett husker jeg at denne desserten ikke imponerte meg nevneverdig og fremsto som en ganske anonym rett.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 10: Variasjon av plomme<\/figcaption><\/figure>\n
\"Rett<\/a>
Rett 10: Variasjon av plomme<\/figcaption><\/figure>\n

Tar man tannsparkelen i bruk og lager striper av lakrisganache utover tallerkenen, og i tillegg lager en sylinder med p\u00e6remarshmallow, en pyramideformet financier, p\u00e6reskum og en p\u00e6re- og yoghurtsorbet s\u00e5 har man nesten en dessert \u00e0 la Statholdergaarden. Legger man p\u00e5 litt hakkede mandler og en spr\u00f8 lakrismargens s\u00e5 er man plutselig der. Ikke noe for den gjennomsnittlige hobbykokk kanskje, men det er jo nettopp derfor man g\u00e5r ut \u00e5 spise.<\/p>\n

Her satt smakene bra sammen og konsistensen b\u00e5de p\u00e5 sorbet og marshmallow var fine. Financieren var kanskje ikke veldig spennende, men totalen av desserten var helt innenfor. I Statholdergaard-sammenheng er dette kanskje s\u00e5 outrert maten blir, uten at det betyr at retten var det minste eksprimentell.<\/p>\n

\"Rett<\/a>
Rett 11: Lakris, p\u00e6re, yoghurt og financier<\/figcaption><\/figure>\n

I sum synes jeg dette bes\u00f8ket var litt svakere enn tidligere bes\u00f8k her, men det hindrer meg likevel ikke fra \u00e5 v\u00e6re sjeleglad for at denne restauranten eksisterer. Det er ikke mange steder man lenger finner den gode gamle restaurantopplevelsen med en f\u00f8lelse av eksklusivitet med store lyskroner, stive duker.<\/p>\n

Jeg har stadig vekk snakket med folk som har lyst til \u00e5 ta med kona p\u00e5 restaurant og de fisker nesten alltid etter Maaemo. Og for folk som er s\u00e5 sjelden p\u00e5 restaurant anbefaler jeg alltid Statholdergaarden i stedet. Ikke fordi Maaemo er d\u00e5rlig, men simpelthen fordi jeg tror Statholdergaarden er n\u00e6rmere den restaurantopplevelsen de faktisk \u00f8nsker seg. Det er sikkert stas og fortelle folk at man var p\u00e5 Maaemo, men jeg tror de fleste hygger seg mer p\u00e5 Statholdergaarden. Det gj\u00f8r i alle fall jeg, og Statholdergaarden fortjener b\u00e5de et nytt bes\u00f8k og et langt bedre blogginnlegg.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 09.10.2015 Adresse: R\u00e5dhusgata 11, 0151 Oslo Webside: http:\/\/statholdergaarden.no\/ Jeg har tidligere skrevet om mitt \u00e5rlige veddem\u00e5l med broren min i forbindelse med sykkelbirken, hvor taperen betaler for et restaurantm\u00e5ltid for oss begge. 2015 var i s\u00e5 m\u00e5te intet unntak, selv om noen endringer fra tidligere \u00e5r ble det. N\u00e5r vi n\u00e5dde siste helgen i […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":1482,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[64,41,32,42,22,23],"class_list":["post-1469","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-en-stjerne","tag-fransk","tag-hoy","tag-klassisk","tag-norge","tag-oslo"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1469","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1469"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1469\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1485,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1469\/revisions\/1485"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1482"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1469"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1469"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1469"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}