Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":1852,"date":"2016-07-07T18:19:33","date_gmt":"2016-07-07T18:19:33","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=1852"},"modified":"2016-07-07T18:19:33","modified_gmt":"2016-07-07T18:19:33","slug":"plah-ferieforberedelser","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2016\/07\/07\/plah-ferieforberedelser\/","title":{"rendered":"Plah – Ferieforberedelser"},"content":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 11.06.2016
\nAdresse: Hegdehaugsveien 22, 0167 Oslo
\nWebside: http:\/\/plah.no\/<\/a><\/p>\n

De vanskeligste innleggene for meg \u00e5 skrive er om asiatisk mat, da jeg noen ganger f\u00f8ler meg som bambi p\u00e5 isen n\u00e5r jeg skriver dem. Siden jeg knapt har v\u00e6rt i Asia og ikke s\u00e5 ofte spiser asiatisk mat, blir det mye ukjent for meg b\u00e5de n\u00e5r det gjelder selve rettene og ingrediensene i dem. Tiden har lenge v\u00e6rt overmoden for b\u00e5de \u00e5 tette det store kunnskapshullet p\u00e5 asiatisk mat og reise for \u00e5 bli litt mer kjent i Asia. Sommerferien i \u00e5r g\u00e5r derfor til Vietnam og Thailand, og selv om mat slettes ikke har hovedfokus p\u00e5 den turen h\u00e5per jeg \u00e5 kunne plukke opp noen sm\u00e5ting likevel.<\/p>\n

Det var alts\u00e5 en form for ferieforberedelser da jeg insisterte ovenfor Marianne at vi m\u00e5tte en tur innom Plah. Jeg har rett nok v\u00e6rt flere ganger p\u00e5 Plah tidligere, ja jeg har til og med v\u00e6rt p\u00e5 et matkurs der en gang for en liten evighet siden, uten at det har f\u00f8rt til noe n\u00e6rt kj\u00e6rlighetsforhold til det Thailandske kj\u00f8kkenet av den grunn. \u00c5rsaken har ikke v\u00e6rt at det ikke er godt, men at det for meg blir litt fremmed. Dessuten, det at jeg sliter med \u00e5 huske navn p\u00e5 de ulike rettene gj\u00f8r det p\u00e5 ingen m\u00e5te enklere.<\/p>\n

Bak Plah st\u00e5r Terje Ommundsen. Han startet opp restauranten i 2004 og har siden v\u00e6rt en av de som har frontet thailandsk kj\u00f8kken i Norge. Hva som fikk han s\u00e5 genuint interessert i Thailand vet jeg ikke. Hans kokkebakgrunn fra tiden f\u00f8r Plah ble startet opp stammer b\u00e5de fra Bagatelle og Statholdergaarden, som begge hadde sitt hovedfokus ganske langt unna Thailand.<\/p>\n

Plah har en liten \u00e0 la carte-meny, men jeg har inntrykk av at de selger mest av sin faste meny. Den kan man f\u00e5 i enten fem eller seks serveringer, og velger man seks f\u00e5r man en servering med fire sm\u00e5retter som start. Vi var ute for bruke kvelden til \u00e5 kose oss, s\u00e5 da var det bare \u00e5 g\u00e5 for seks serveringer til 695 kroner.<\/p>\n

F\u00f8rste servering bestod egentlig av fire retter som kunne minne litt om fire litt forvokste appetittvekkere hvor alle kom p\u00e5 bordet samtidig. En bestod av rotibr\u00f8d med oksekj\u00f8tt, en annen av fritert svinesvor toppet med chilirelish, saltet egg og mynte. En tredje var en tapioka-dumpling fylt med casewn\u00f8tter og karamellisert svinekj\u00f8tt, mens den siste er en klassiker p\u00e5 menyen og best\u00e5r av et betelblad fylt med gr\u00f8nnlandsreke, ingef\u00e6r, kokos, koriander og galangalsaus. Sistnevnte tror jeg har st\u00e5tt p\u00e5 menyen hver gang jeg har v\u00e6rt her, og er en klassiker hos Plah.<\/p>\n

\"Rotibr\u00f8d<\/a>
Rotibr\u00f8d med oksekj\u00f8tt<\/figcaption><\/figure>\n
\"Fritert<\/a>
Fritert svinesvor med chilirelish<\/figcaption><\/figure>\n
\"Tapioka-dumpling<\/a>
Tapioka-dumpling<\/figcaption><\/figure>\n
\"Betelblad<\/a>
Betelblad med reke<\/figcaption><\/figure>\n

F\u00f8rste rett var en gedigen s\u00f8r-amerikansk reke med kokosolje. Denne ble servert med en salat p\u00e5 gulrot, gr\u00f8nn mango, casewn\u00f8tter, sjalottl\u00f8k og et for meg mystisk blad som viste seg \u00e5 hete pennywort. Salaten ga god syrlighet til reken, som hadde f\u00e5tt et behagelig preg av kokosoljen den var tilberedt med.<\/p>\n

\"S\u00f8r-amerikansk<\/a>
S\u00f8r-amerikansk reke med kokosolje<\/figcaption><\/figure>\n

Neste rett var andebryst, servert med en eller annen curry paste fra Nord-Thailand. I tillegg fulgte det med et bl\u00f8tkokt vaktelegg, t\u00f8rket basilikum, langb\u00f8nner, chili og jackfriut. Jackfriut, igjen dukket det opp et fremmedord for en som har en europeisk orientert gane. Servit\u00f8ren forklarte at dette var en frukt, faktisk verdens st\u00f8rste. Frukten var s\u00f8t og smakte litt likt som mango. Anden var bra tilberedt, egget perfekt bl\u00f8tkokt og curryen full av smak. Som vanlig er det et fremtredende s\u00f8tt element i retten, selv om det her fungerer veldig fint sammen med curryen.<\/p>\n

\"Andebryst<\/a>
Andebryst med currypaste<\/figcaption><\/figure>\n

Plah tar gjerne i bruk norske r\u00e5varer og integrerer i sitt thailandske univers, og et eksempel p\u00e5 dette i kveld var at vi i neste rett fikk servert fjellgris. Grisen ble serverte med en syltet l\u00f8k og en eller annen urt. I tillegg kom en fritert risbolle med kokos og en papayasalat servert p\u00e5 egne fat som tilbeh\u00f8r. Hvis man ser bort fra tilbeh\u00f8ret er dette noe som kunne v\u00e6rt servert p\u00e5 mange restauranter, og selv om jeg ikke aner s\u00e5 mye om bruken av sylting i Thailand er det i alle fall ikke en teknikk de er alene om.<\/p>\n

\"Fjellgris<\/a>
Fjellgris med syltet l\u00f8k og urter<\/figcaption><\/figure>\n
\"Fritert<\/a>
Fritert risbolle<\/figcaption><\/figure>\n
\"Papayasalat\"<\/a>
Papayasalat<\/figcaption><\/figure>\n

Som jeg var inne p\u00e5 i starten av innlegget er jeg ikke veldig bevandret i det thailandske kj\u00f8kkenet, men noe jeg synes er et gjennomg\u00e5ende trekk i thailandsk kj\u00f8kken er at s\u00e5 mange retter har s\u00e5 mye s\u00f8dme. I denne retten b\u00e5de i form av sylting, papaya og i den friterte risbollen. Noen ganger synes jeg det blir litt merkelig, og den friterte risbollen ga meg litt f\u00f8lelsen av \u00e5 ha f\u00e5tt en kokosmakron som tilbeh\u00f8r.<\/p>\n

P\u00e5 vei tilbake fra toalettet la jeg tilfeldigvis merke til ved nabobordet, som opplagt hadde samme meny som oss, var servit\u00f8ren i gang med \u00e5 introdusere en fiskerett vi ikke hadde f\u00e5tt servert. I seg selv ikke s\u00e5 spesielt, det kunne jo v\u00e6re mange grunner til s\u00e5nt, men n\u00e5r jeg begynte \u00e5 telle rettene vi hadde f\u00e5tt servert gikk det opp for meg at kj\u00f8kkenet hadde hoppet over en rett p\u00e5 v\u00e5rt bord. Da jeg tok det opp med servit\u00f8ren s\u00e5 han nesten litt skeptisk ut, men n\u00e5r jeg ramset opp hva vi hadde spist forsvant han raskt ut p\u00e5 kj\u00f8kkenet for \u00e5 sjekke opp. Tilbake kom en servit\u00f8r som virket oppriktig lei seg og lovte at vi straks skulle f\u00e5 v\u00e5r fiskerett.<\/p>\n

Feil er noe alle kan gj\u00f8re, og for meg spiller det ingen rolle om det er kj\u00f8kkenet eller servit\u00f8ren som har skylden. Det som derimot er viktig er at restauranten tar ansvaret n\u00e5r det trengs og gj\u00f8r sitt beste for \u00e5 rette opp. I s\u00e5 m\u00e5te synes jeg Plah ryddet opp p\u00e5 en skikkelig m\u00e5te og fem minutter senere hadde vi f\u00e5tt fisk p\u00e5 bordet.<\/p>\n

Fisken skulle vise seg \u00e5 v\u00e6re skatevinge som hadde sv\u00f8mt et sted rundt Ferder fyr. Skaten, som dessverre viste seg \u00e5 v\u00e6re av det lite fotogene slaget (uskarpt bilde), var posjert og servert med gr\u00f8nnn chili, ingef\u00e6r, koriander, l\u00f8k, agurk og en syrlig sjy p\u00e5 lime, ingef\u00e6r og gr\u00f8nn chili. Grei nok rett, uten at den kom til \u00e5 klistre seg sterkt fast i minnet av den grunn.<\/p>\n

\"Skatevinge\"<\/a>
Skatevinge<\/figcaption><\/figure>\n

En liten predessert kom p\u00e5 bordet f\u00f8r desserten. Dette var en rismelksorbet med liten d\u00e6sj sake fra N\u00f8gne \u00d8 tilsatt ved bordet. Igjen l\u00e6rte jeg noe nytt, for var overhodet ikke klar over at Grimstad-bryggeriet ogs\u00e5 produserer sake. Selve predesserten var imidlertid ikke det helt store for min smak.<\/p>\n

\u00a0<\/strong>En av de tingene jeg mener \u00e5 huske fra mitt matkurs med Terje Ommundsen for n\u00e6rmere ti \u00e5r siden var at Thailand ikke var et utpreget dessertland, og at dessertene p\u00e5 Plah var satt litt inn i en europeisk kontekst selv om de i stor grad var basert p\u00e5 thailandske smaker og r\u00e5varer.<\/p>\n

Kveldens dessert var mangopudding og sticky rice servert med ristede macadamia n\u00f8tter, fersk mango en sv\u00e6rt lett og luftig kokoskrem. Kokos og mango gir definitivt en tropisk f\u00f8lelse, men det er sjelden jeg opplever dessertene p\u00e5 Plah som et h\u00f8ydepunkt p\u00e5 m\u00e5ltidet. Dette ble form meg vel endimensjonalt smaksmessig med veldig mye s\u00f8dme som ikke backes opp med syrlighet i tilstrekkelig grad. Jeg tror ogs\u00e5 litt mer salt fra n\u00f8ttene kunne v\u00e6rt med \u00e5 l\u00f8fte denne desserten noe.<\/p>\n

\"Mangopudding,<\/a>
Mangopudding, sticky rice og kokoskrem<\/figcaption><\/figure>\n

Slik forl\u00f8p alts\u00e5 denne l\u00f8rdagskvelden p\u00e5 Plah. Om vi n\u00e5 er klare for Thailandstur skal v\u00e6re usagt, men man blir n\u00e5 litt klokere av alle erfaringer. I tillegg har fortsatt en dr\u00f8y m\u00e5ned p\u00e5 oss til \u00e5 bli enda smartere, selv om det neppe kommer til \u00e5 hjelpe stort. N\u00e5r det gjelder Plah s\u00e5 leverer de ganske bra retter, selv om det nok ikke er alle som treffer meg like godt. Jeg noterte meg at dog at ikke alle rettene er like s\u00f8te som jeg hadde i minne, uten at jeg vil beskrive inntrykket mitt som skivebom av den grunn. Men vi hadde en hyggelig kveld og selv om det gjerne g\u00e5r en god stund mellom hvert bes\u00f8k p\u00e5 Plah, s\u00e5 kommer nok Ommundsen til \u00e5 se meg der igjen.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 11.06.2016 Adresse: Hegdehaugsveien 22, 0167 Oslo Webside: http:\/\/plah.no\/ De vanskeligste innleggene for meg \u00e5 skrive er om asiatisk mat, da jeg noen ganger f\u00f8ler meg som bambi p\u00e5 isen n\u00e5r jeg skriver dem. Siden jeg knapt har v\u00e6rt i Asia og ikke s\u00e5 ofte spiser asiatisk mat, blir det mye ukjent for meg b\u00e5de […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":1864,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[35,22,23,112],"class_list":["post-1852","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-middels","tag-norge","tag-oslo","tag-thailansk"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1852","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=1852"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1852\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1865,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/1852\/revisions\/1865"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/1864"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=1852"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=1852"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=1852"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}