Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":2372,"date":"2017-10-25T17:29:52","date_gmt":"2017-10-25T17:29:52","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=2372"},"modified":"2017-10-25T20:48:07","modified_gmt":"2017-10-25T20:48:07","slug":"kontrast-et-slags-stamsted","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2017\/10\/25\/kontrast-et-slags-stamsted\/","title":{"rendered":"Kontrast – et slags stamsted"},"content":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 18.10.2017
\nAdresse: Maridalsveien 15a, 0175 Oslo
\nWebside: www.restaurant-kontrast.no\/<\/a><\/p>\n

Kontrast er trolig den restauranten jeg har bes\u00f8kt flest ganger<\/a> de siste to \u00e5rene, og grunnen til det er enkel. Det er ingen steder i Oslo som sl\u00e5r deres kombinasjon av sv\u00e6rt vellaget mat til en relativt overkommelig pris. Rett nok har prisene \u00f8kt noe i det siste, men ikke mer enn at jeg fortsatt tar turen innom ganske jevnlig. Heldigvis har de ikke st\u00f8rre belegg enn at det er mulig \u00e5 ta impulsbes\u00f8k. I alle fall tidlig i uken. Hvorfor de ikke har fullt belegg her hele tiden, har jeg imidlertid litt vanskelig for \u00e5 forst\u00e5.<\/p>\n

Selv om jeg har v\u00e6rt p\u00e5 Kontrast noen ganger p\u00e5 helgebes\u00f8k i selskap med andre, var dette et ganske typisk bes\u00f8k hvor jeg hadde booket meg et bord alene, rett etter jobb en onsdagskveld. Jeg velger meg ofte tirsdag eller onsdag n\u00e5r jeg spiser alene, rett og slett fordi det er da de fleste restauranter har minst tilgang p\u00e5 gjester samtidig som det passer meg fint \u00e5 spise i Oslo i ukedagene.<\/p>\n

Kontrast har v\u00e6rt gjennom noen endringer siste tiden. En av de er p\u00e5 kj\u00f8kkenet hvor tidligere souschef Jay Boyle n\u00e5 er tilbake fra Kolonialen<\/a>. I oktober er han alts\u00e5 igjen i staben til Svensson, denne gangen som assisterende kj\u00f8kkensjef, uten at jeg aner hva som skiller stillingen fra souschef. Men jeg ganske sikker p\u00e5 at det er et smart valg \u00e5 ha med en ekstra st\u00f8ttespiller med god erfaring, og jeg sitter med en f\u00f8lelse av at Boyle var sterkt \u00f8nsket av Svensson.<\/p>\n

Planen min denne kvelden var, n\u00e6r sagt som vanlig p\u00e5 disse hverdagsbes\u00f8kene, \u00e5 spise den minste menyen \u00abSm\u00e5 kontraster\u00bb til 950 kroner. Men med menyen i h\u00e5nden ble jeg mest fristet av rettene som kun var p\u00e5 den st\u00f8rste menyen, s\u00e5 jeg lot det st\u00e5 til. Dermed ble det \u00abStore kontraster\u00bb til 1450 kroner denne kvelden, s\u00e5 valgte jeg heller \u00e5 v\u00e6re litt gnien p\u00e5 drikkevarene og holdt meg til eplesaft hele kvelden.<\/p>\n

Den f\u00f8rste appetittvekkeren var en tartar p\u00e5 kamskjell, servert p\u00e5 en chips laget p\u00e5 kamskjellrogn. Den neste var en gjenganger, et vaktelegg hvor eggehviten serveres som en marengs med en plomme som er speket og smakt til med soya og sj\u00f8gress. Den siste appetittvekkeren har jeg litt d\u00e5rlig erindringer p\u00e5, men ut ifra bildet ser det ut som en skive bakt sellerirot toppet med kaviar. Av de tre er det kamskjellet som imponerer mest, selv om ogs\u00e5 vaktelegget var med \u00e5 gi en velsmakende start p\u00e5 kvelden.<\/p>\n

\"Kamskjell\"<\/a>
Kamskjell<\/figcaption><\/figure>\n
\"Vaktelegg\"<\/a>
Vaktelegg<\/figcaption><\/figure>\n
\"Faktisk<\/a>
Faktisk litt usikker p\u00e5 hva dette er…<\/figcaption><\/figure>\n
\"En<\/a>
En fjerde appetittvekker jeg fullstendig hadde glemt…<\/figcaption><\/figure>\n

Etter appetittvekkerne fortsatte det med \u00f8sters fra utenfor Bergen. Biter av \u00f8sters posjert i champagne l\u00e5 under syrnet fl\u00f8te, servert i skjellet. Fl\u00f8ten var smaksatt med urten tunbalderbr\u00e5, noe som ga en ananasaktig smak i retten. Ved siden av var det en \u00f8sterschips med noe de kalte blomkarseravioli, alts\u00e5 to blomkarsblader med \u00f8sters imellom.<\/p>\n

\"\u00d8sters,<\/a>
\u00d8sters, fl\u00f8te og tunbalderbr\u00e5<\/figcaption><\/figure>\n

I neste rett forflyttet vi oss fra Bergenstraktene til Hitra. Her hadde de v\u00e6rt p\u00e5 taskekrabbejakt, hvor kj\u00f8kkenet hadde laget en salat p\u00e5 lettkokt kj\u00f8tt fra kl\u00f8rne iblandet nyr. Retten var toppet med en gele p\u00e5 myse av nyr og biter av fermentert plomme. Denne retten var todelt, og del to var en ekstremt konsentrert suppe laget p\u00e5 den samme krabben, servert i en kaffekopp. Servit\u00f8ren oppfordret til \u00e5 spise innholdet p\u00e5 tallerkenen f\u00f8rst og deretter drikke suppen rett fra koppen.<\/p>\n

\"Krabbe,<\/a>
Krabbe, nyr og plommer<\/figcaption><\/figure>\n

Brosme er en fisk dypvannsfisk som trives best p\u00e5 de nordlige breddegradene med kaldt sj\u00f8vann. Denne var utsatt for en ganske typisk Kontrast-variant av varmebehandling, nemlig f\u00f8rst sous vide og deretter brent av med gassbrenner. Til fisken ble det servert en krem p\u00e5 jordskokk og gravet og speket brosme, hvis jeg forsto servit\u00f8ren riktig. Videre var det smaksrik bit med jordskokk p\u00e5 siden, muligens bakt eller dehydrert. P\u00e5 toppen var det chips p\u00e5 jordskokkskall og en gele p\u00e5 hylleblomt fra Skott g\u00e5rd<\/a>, samme leverand\u00f8r som sto bak plommene i forrige rett. Sausen var laget p\u00e5 stekte fiskebein fra brosmen og brunet sm\u00f8r.<\/p>\n

Egentlig var brosmen litt av \u00e5rsaken til at jeg gikk for den store menyen denne kvelden. Alts\u00e5, brosmen var p\u00e5 den lille menyen ogs\u00e5 den, men den h\u00f8rtes s\u00e5 traust ut at r\u00f8dbeter og krabbe fristet mer. I mitt hode forestilte jeg meg noe helt annet n\u00e5r jeg i menyen leste brosme og jordskokk. Det kunne v\u00e6rt en ren, pen og litt kjedelig rett, men Kontrast klarer av og til \u00e5 f\u00e5 usedvanlig kraftige smaker ut av relativt milde r\u00e5varer. S\u00e5nn sett ga retten meg assosiasjoner til kamskjellretten jeg fikk servert en gang i 2016<\/a>, og er noe som gj\u00f8r at Kontrast er en av Norges aller beste og mest interessante restauranter.<\/p>\n

\"Brosme,<\/a>
Brosme, jordskokk og hylleblomst<\/figcaption><\/figure>\n

Kylling og mais ble en liten nedtur etter den fantastiske brosmeretten. En krem p\u00e5 mais l\u00e5 i bunn p\u00e5 tallerken og ble servert sammen med Kylling fra Holte g\u00e5rd<\/a>. Kyllingen, fra \u00f8vre del av vingen hvis jeg forsto rett, var stekt i panne og ble servert med stekt mais, merian og fransk vintertr\u00f8ffel. \u00a0Maiskremen ble servert romtemperert og var ganske fast i konsistensen. Siden den mengdemessig var en betydelig del av retten ga det litt f\u00f8lelsen av \u00e5 spise lunken mat, selv om kyllingen ble servert varm. Tr\u00f8ffelen virket ganske tam p\u00e5 aroma og ga egentlig lite smak ogs\u00e5. Den stekte maisen derimot smakte rett og slett skikkelig godt. I sum ble det likevel en litt haltende rett, noe maiskremen hadde store deler av skylden for.<\/p>\n

\"Kylling,<\/a>
Kylling, mais og tr\u00f8ffel<\/figcaption><\/figure>\n

Det g\u00e5r opp og ned her i livet, og det gjorde det denne kvelden p\u00e5 Kontrast ogs\u00e5. Heldigvis var det absolutt mest opp, noe kveldens sopprett var med \u00e5 underbygge. Soppene bestod av piggsopp, kantarell og traktkantarell, hvor noen biter var syltet og andre var stekt. I midten var det en soppkrem p\u00e5 kantarell, og en chips. Sammen med noen brente erter fra Korsvold og litt fritert lav utgjorde det en av kveldens beste retter.<\/p>\n

\"Sopp,<\/a>
Sopp, erter og lav<\/figcaption><\/figure>\n

Korsvold g\u00e5rd<\/a> har v\u00e6rt en fast leverand\u00f8r av gr\u00f8nnsaker s\u00e5 lenge jeg har spist p\u00e5 Kontrast. Ved forrige bes\u00f8k fikk jeg servert en fantastisk tomatrett p\u00e5 norske tomater fra Korsvold, og ogs\u00e5 denne kvelden hadde de viet en hel rett med gr\u00f8nnsak fra Korsvold (Jada, jeg vet at tomat egentlig ikke er en gr\u00f8nnsak). Denne gangen var det r\u00f8dbete som sto i fokus, og med tanke p\u00e5 at Boyle var tilbake p\u00e5 kj\u00f8kkenet og at hans r\u00f8dbeterett fra Kolonialen<\/a> var en av fjor\u00e5rets beste retter i min bok, var jeg spent p\u00e5 resultatet.<\/p>\n

Denne kvelden hadde de grillet r\u00f8dbetene p\u00e5 det gr\u00f8nne egget, t\u00f8rket dem og til slutt glasert dem i r\u00f8dbetejuice, solb\u00e6reddik og brunet sm\u00f8r. Over beten l\u00e5 det bladbete vendt i oksefett og brunet sm\u00f8r, og over der igjen hadde de toppet med en saus p\u00e5 redusert solb\u00e6r, bete og kyllingkraft.<\/p>\n

R\u00f8dbete er en rotfrukt som har nok smak til \u00e5 st\u00e5 p\u00e5 egne ben, men kombinasjonen med solb\u00e6r fungerer ogs\u00e5 ypperlig. Dette var en ganske kraftig og smaksrik rett, og solb\u00e6r tok kanskje litt mye av oppmerksomheten fra hovedr\u00e5varen. Like fullt var det en bra velkomponert rett i ganske typisk Kontrast-\u00e5nd, hvor det smaken er ganske intens.<\/p>\n

\"R\u00f8dbete,<\/a>
R\u00f8dbete, solb\u00e6r og bladbete<\/figcaption><\/figure>\n

Korsvold er som nevnt en ganske sentral leverand\u00f8r hos Kontrast, og sto ogs\u00e5 bak lammet i kveldens kj\u00f8ttrett. Lammet kom i tre ulike varianter. Den f\u00f8rste var langtidstilberedt lammekj\u00f8tt revet opp og blandet med sautert savoyk\u00e5l. Nummer to var et stykke av indrefileten som var ligget i sous vide p\u00e5 54 grader i tre timer. Den tredje varianten var et stykket fra buken som var tilberedt sous vide i 64 grader i 34 timer. I tillegg ble det servert grillet savoyk\u00e5l, lettsaltet stilk av sm\u00f8rbukk, bj\u00f8rkeskuddd og en saus p\u00e5 redusert k\u00e5lrotjuice med lammekraft.<\/p>\n

Lammeretten var ikke av de aller beste rettene denne kvelden, til det kom den i skyggen av sopp og brosme. Men sammen med r\u00f8dbetene var den absolutt en av rettene som leverte solid av saltrettene. Variasjon av kj\u00f8ttstykker og tilbereding viser at de mener alvor med niv\u00e5et de \u00f8nsker \u00e5 v\u00e6re p\u00e5.<\/p>\n

\"Lam,<\/a>
Lam, savoyk\u00e5l og sm\u00f8rbukk<\/figcaption><\/figure>\n

En av de tingene jeg setter mest pris p\u00e5 med Kontrast i tillegg til god teknikk og smak, er evnen til \u00e5 hele tiden skape nye retter. Hver gang jeg har bes\u00f8kt Kontrast, og det begynner \u00e5 bli noen, har jeg f\u00e5tt servert nye retter. Unntaket har v\u00e6rt osterettene, som har hatt en tendens til \u00e5 st\u00e5 litt lenger p\u00e5 menyen enn de \u00f8vrige rettene.<\/p>\n

Slik var det ogs\u00e5 med kveldens osterett, som s\u00e5 langt jeg kan huske var identisk som den jeg fikk servert ved forrige bes\u00f8k i sommer. En blini p\u00e5 pisket griseblod, servert med en krem p\u00e5 kumelkosten Holtefjell XO og tilslutt toppet med revet ost. Og selv om den var en gjentakelse fra forrige gang, gjorde den p\u00e5 ingen som helst m\u00e5te skam p\u00e5 seg. Faktisk er det s\u00e6rdeles vellykket rett, s\u00e5 f\u00e5r det v\u00e6re at Svensson f\u00e5r finne seg i \u00e5 m\u00e5tte dele \u00e6ren litt med Eiker G\u00e5rdsysteri <\/a>som har utviklet en s\u00e6rdeles god ost i Holtefjell XO.<\/p>\n

\"Holtefjell<\/a>
Holtefjell XO og svineblod<\/figcaption><\/figure>\n

Det begynte riktig bra p\u00e5 desserten med en frossen krem p\u00e5 ristet potet, rullet i t\u00f8rkede epler og potetchips. Sammen med den fulgte en eplesorbet p\u00e5 summer red og vakumpakket eple smaksatt med sitronverbena. Til slutt var det sm\u00e5 dotter av fluid gel p\u00e5 potet. For meg var dette var en vinner av en dessert. Selv om jeg har f\u00e5tt potet i desserter tidligere har det v\u00e6rt med varierende hell. Men her fungerte potetelementene bra, selv om det isolert sett var eplekomponentene som smaksmessig imponerte mest.<\/p>\n

\"Potet<\/a>
Potet og eple<\/figcaption><\/figure>\n

Der jeg var veldig begeistret for den f\u00f8rste desserten, var jeg litt mer lunken i begeistringen for den siste. Det var en kombinasjon av karamell og rogneb\u00e6r, der b\u00e5de karamell og en iskrem p\u00e5 karamellisert fl\u00f8te ble matchet opp mot rogneb\u00e6r i form av et gelelokk og frosne perler. Teknisk er det utrolig sjelden noe \u00e5 utsette p\u00e5 Svenssons h\u00e5ndverk, ei heller her. Men rogneb\u00e6r ble for meg for bittert, og ga meg assosiasjoner til da hans etternavnebror Bj\u00f6rn Svensson serverte meg sjokoladedessert med tytteb\u00e6r p\u00e5 Fauna. Ei heller da ble jeg fra meg av begeistring.<\/p>\n

\"Rogneb\u00e6r,<\/a>
Rogneb\u00e6r, fl\u00f8te og karamell<\/figcaption><\/figure>\n
\"Petit<\/a>
Petit four<\/figcaption><\/figure>\n

Etter ti retter f\u00f8yk jeg ut for \u00e5 rekke bussen hjem, mett og godt forn\u00f8yd ogs\u00e5 denne gangen. Jeg har lenge snakket varmt om Kontrast og selv om de smaksmessig leverer en og annen rett under pari, har de et forbausende jevnt h\u00f8yt niv\u00e5 som veldig f\u00e5 er i n\u00e6rheten av \u00e5 matche. Og jeg har utrolig sans for Svenssons tekniske variant av nordisk kj\u00f8kken, hvor han nok har hatt utbytte av sine opphold hos spanske storhetene Dacosta og Berasategui.<\/p>\n

Michelin oppdaget ogs\u00e5 kvaliteten ganske tidlig og delte ut en stjerne i 2016-guiden. White Guide Nordic var noe tregere i oppfattelsen, men ogs\u00e5 her har de v\u00e5knet og n\u00e5 er Kontrast rangert som Nordens 20. beste restaurant i guiden. Jeg har spist for lite rundt i Norden til \u00e5 ha noen fornuftig mening om den plasseringen, men jeg mener bestemt at Kontrast leverer p\u00e5 et solid niv\u00e5 som definitivt forsvarer sin stjerne i Guide Michelin. Den kommer de ganske sikkert til \u00e5 beholde n\u00e5r 2018-guiden kommer i februar, og det vil i s\u00e5 fall v\u00e6re h\u00f8yst fortjent.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 18.10.2017 Adresse: Maridalsveien 15a, 0175 Oslo Webside: www.restaurant-kontrast.no\/ Kontrast er trolig den restauranten jeg har bes\u00f8kt flest ganger de siste to \u00e5rene, og grunnen til det er enkel. Det er ingen steder i Oslo som sl\u00e5r deres kombinasjon av sv\u00e6rt vellaget mat til en relativt overkommelig pris. Rett nok har prisene \u00f8kt noe i […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":2386,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[64,32,31,34,22,23],"class_list":["post-2372","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-en-stjerne","tag-hoy","tag-moderne","tag-nordisk","tag-norge","tag-oslo"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2372","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2372"}],"version-history":[{"count":7,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2372\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2394,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2372\/revisions\/2394"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2386"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2372"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2372"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2372"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}