Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":2681,"date":"2018-04-23T18:52:07","date_gmt":"2018-04-23T18:52:07","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=2681"},"modified":"2018-04-24T18:50:40","modified_gmt":"2018-04-24T18:50:40","slug":"dill-enslig-stjerne-pa-sagaoya","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2018\/04\/23\/dill-enslig-stjerne-pa-sagaoya\/","title":{"rendered":"Dill \u2013 Enslig stjerne p\u00e5 saga\u00f8ya"},"content":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 02.02.2018
\nAdresse: Hverfisgata 12, 101 Reykjav\u00edk, Island
\nWebside: www.dillrestaurant.is\/<\/a><\/p>\n

Da er dette innlegget kapret! Skribenten som skriver dette innlegget er Marianne, ofte omtalt som kona.<\/p>\n

Det var ikke lett \u00e5 komme p\u00e5 hva en skulle kj\u00f8pe i morgengave da man skulle gifte seg med mannen som har alt. Jeg kj\u00f8pte f\u00f8rst en slipsn\u00e5l, for overraskende nok hadde ikke Rune det. (Den er enda ikke brukt, s\u00e5 tror ikke behovet var der heller..) Men jeg syns jo det var en veldig kjedelig gave s\u00e5 jeg m\u00e5tte komme opp med noe mer. Rune er jo veldig glad i \u00e5 reise s\u00e5 hvorfor ikke gi en reise i gave?<\/p>\n

P\u00e5 listen over hobbyene til Rune st\u00e5r mat og blogg f\u00f8rst, og som nummer to st\u00e5r reise og reiseplanlegging. Jeg tenkte da at for en gang skyld skulle jeg ta meg av alt dette. Eneste Rune skulle f\u00e5 vite p\u00e5 forh\u00e5nd var n\u00e5r vi skulle reise. Dermed ble gaven en bl\u00e5tur! (Og slipsn\u00e5len selvf\u00f8lgelig).<\/p>\n

Siden verden er stor og full av plasser vi \u00f8nsker \u00e5 reise til fikk Rune to sp\u00f8rsm\u00e5l for \u00e5 hjelpe meg med planleggingen. Nemlig \u00e5rstid og hvor. \u00c5rstiden ble vinter og hvor ble Norge. Men Norge har jeg strengt tatt mest lyst \u00e5 reise i p\u00e5 sommeren, s\u00e5 det svaret fulgte jeg ikke. Eller om vi tar tiden tilbake til f\u00f8r \u00e5r 930 da nordmenn var en del av den f\u00f8rste bosetningen p\u00e5 Island, s\u00e5 var vi innenfor.<\/p>\n

Rune trodde helt frem til vi stod inne p\u00e5 Gardermoen at vi skulle til Nord-Norge en plass. Overraskelsen var stor da jeg drog frem passet hans og sa vi skulle litt utenfor Norge.<\/p>\n

P\u00e5 planen for torsdagen stod bading i den Bl\u00e5 lagune med p\u00e5f\u00f8lgende middag p\u00e5 restaurant Lava. Overnatting var booket p\u00e5 en koselig liten hytte p\u00e5 en plass som heter Grindavik, nesten helt ved sj\u00f8en. Jeg hadde dr\u00f8mt om stjerneklar himmel med nordlys dansende over oss. Men v\u00e6ret var helt det motsatte. Regn og vind slo mot oss s\u00e5 vinduene i hytten dirret hele kvelden. Fredag startet med biltur og sightseeing p\u00e5 veien mot Reykjavik. Rune har v\u00e6rt p\u00e5 Island noen ganger f\u00f8r, s\u00e5 vi tok en omvei s\u00e5 han fikk sett noen nye deler av saga\u00f8yen.<\/p>\n

L\u00f8rdagen gikk turen til Gullfoss der en stor Super Truck stod og ventet p\u00e5 oss. Vi kj\u00f8rte en time videre innover isbreen Langj\u00f8kull. Der ble vi utstyrt med varmedresser, hjelm og briller f\u00f8r en times scooter tur stod p\u00e5 programmet. Morsom opplevelse! Turen tilbake til Gullfoss var ikke s\u00e5 g\u00f8y da vi ble st\u00e5ende en time fast i sn\u00f8en. Mye l\u00f8s sn\u00f8 klarte ikke en Super Truck alene, det m\u00e5tte mange fors\u00f8k til, men tilslutt klarte hjelpebil nr 2 \u00e5 f\u00e5 oss l\u00f8s.<\/p>\n

Sikkert ikke overraskende, men Rune pleier ofte \u00e5 ta utgangspunkt i restauranter han har lyst \u00e5 bes\u00f8ke n\u00e5r han planlegger ferie. Siden turen var en morgengave m\u00e5tte jeg jo legge inn en aktivitet jeg var sikker p\u00e5 at Rune ville sette h\u00f8yt. Nemlig Restaurant Dill, Islands f\u00f8rste og eneste restaurant med Michelin stjerne.<\/p>\n

Dill \u00e5pnet d\u00f8rene i 2009. Lokalene var i The Nordic House, i det vi kan kalle Reykjaviks litteraturhus. Det huser flere kulturelle arrangement og utstillinger og har ogs\u00e5 bibliotek. Sjefskokken var Gunnar Karl G\u00edslason. Han er en av de f\u00f8rste som innf\u00f8rte New Nordic cuisine til Island. Urter og gr\u00f8nnsaker ble dyrket p\u00e5 kj\u00f8kkenhagen og i drivhus. Fokuset st\u00e5r f\u00f8rst og fremst p\u00e5 disse r\u00e5varene. Ellers er samtlige r\u00e5varer kj\u00f8pt av lokale b\u00f8nder og fiskere. Restauranten benytter mye r\u00f8kte og t\u00f8rkede ingredienser. Navnet Dill kommer selvsagt fra urten dill, en urt som er sentral i skandinavisk mat.<\/p>\n

I 2015 byttet restauranten lokaler til der det ligger i dag, midt i sentrum av Reykjavik. Senere i 2015 sluttet G\u00edslason p\u00e5 Dill til fordel for \u00e5 renovere restaurant Agern i Grand Terminal i New York, i samarbeid med Claus Meyer (f\u00f8rst og fremst kjent fra Noma). Kj\u00f8kkenet ble da overtatt av Ragnar Eir\u00edksson. Og i 2017 mottok han Islands f\u00f8rste Michelin star. F\u00f8r Eir\u00edksson overtok som sjefskokk har han blant annet jobbet p\u00e5 Michelin restaurant The Paul i K\u00f8benhavn, Henne Kirkeby Kro og Noma.<\/p>\n

Eir\u00edksson forsvant ogs\u00e5 ut fra Dill og i l\u00f8pet av 2017 var det K\u00e1ri \u00deorsteinsson som overtok roret. Eir\u00edksson skal v\u00e6re med p\u00e5 \u00e5 \u00e5pne ny restaurant Holt i februar 2018.<\/p>\n

Matbeskrivelsene overlater jeg til Rune, det er han best p\u00e5!<\/p>\n

Dette innlegget har alts\u00e5 frem til n\u00e5 v\u00e6rt kuppet av min kone, men herfra tar jeg over styringen selv. Hennes bidrag var delvis skrevet i forkant av bes\u00f8ket, men noe m\u00e5 jo sies om maten og opplevelsen i etterkant ogs\u00e5. Rett nok velger jeg noen steder \u00e5 fare over med harelabb, for det er ikke alt som sitter like hardt spikret i minnet.<\/p>\n

Og n\u00e5r vi f\u00f8rst er innom harelabber. M\u00e5ltidet begynte selvsagt med appetittvekkere, f\u00f8rst en runde med tre stykker. Deretter fire nye, der alle var basert p\u00e5 rotfrukter. Marinert skorsonnerrot, r\u00f8dbete med estragon, persillerot med urter og sellerirot som jeg ikke husker hva de hadde gjort med. Alle nevnt, men alle er stort sett ogs\u00e5 glemt.<\/p>\n

\"F\u00f8rste<\/a>
F\u00f8rste runde appetittvekkere<\/figcaption><\/figure>\n
\"Appetittvekkere<\/a>
Appetittvekkere p\u00e5 rotfrukter<\/figcaption><\/figure>\n

Skiver av syltet sellerirot, biter av agurk og bl\u00e5skjell og litt s\u00f8l var kveldens f\u00f8rste skikkelige rett. En ganske typisk nynordisk rett, som fungerte helt fint selv om jeg gjerne kunne hatt enda mer bidrag fra den syltede selleriroten. Men p\u00e5 Michelin-niv\u00e5 var dette en rett som fremsto som dusinvare.<\/p>\n

\"Sellerirot,<\/a>
Sellerirot, agurk og bl\u00e5skjell<\/figcaption><\/figure>\n

Rett nummer to var r\u00f8kt hyse. Denne ble servert med potetpure og surs\u00f8t dillolje. Potetpureen var tilsatt skyr og var litt kornete i konsistensen. Hysen hadde godt r\u00f8ykpreg og sto veldig fint sammen med b\u00e5de potet og dilloljen. Her jobbet alle elementene ypperlig med hverandre, og dette var rett og slett veldig godt.<\/p>\n

\"Hyse,<\/a>
Hyse, potet og skyr<\/figcaption><\/figure>\n

Marianne er nok ikke like opptatt av restauranter som meg, og noen ganger er hun nok litt skeptisk til hva hun blir dratt med p\u00e5 av ulike spisesteder. Hun har for eksempel gitt klart uttrykk for at jeg aldri trenger \u00e5 dra henne med p\u00e5 Maaemo, kun fordi hun har f\u00e5tt med seg at de bruker maur som en r\u00e5vare. Om jeg i all fremtid vil h\u00f8re p\u00e5 den slags gjenst\u00e5r \u00e5 se, men s\u00e5 langt har hun n\u00e5 sluppet \u00e5 v\u00e6re med dit. Jeg nevner dette n\u00e5, kun fordi jeg synes det er et litt morsomt bakteppe n\u00e5r jeg n\u00e5 skal skrive Dills neste rett. Den besto av for\u00f8vrig av gulr\u00f8tter, fennikel og \u00f8rret.<\/p>\n

Et av elementene i det nynordiske kj\u00f8kkenet har v\u00e6rt \u00e5 fremheve gamle konserveringsmetoder som fermentering, sylting, r\u00f8yking eller salting, og i denne retten var fennikelen fermentert og \u00f8rreten r\u00f8kt. At \u00f8rreten var r\u00f8kt er vel ikke spesielt oppsiktsvekkende, men her hadde de tatt en islandsk vri med \u00e5 r\u00f8yke den med saueskit. For egen del har jeg et avslappende forhold til den slags s\u00e6rheter, men jeg m\u00e5 innr\u00f8mme at jeg trakk litt p\u00e5 smileb\u00e5ndet av at det var Marianne som dro med meg p\u00e5 dette og ikke omvendt. Forel\u00f8pig tror jeg hun er lykkelig uvitende om r\u00f8yking p\u00e5 saueavf\u00f8ring, men i s\u00e5 fall kommer hun sikkert til \u00e5 lese om det her.<\/p>\n

Fennikelen var fermentert og sk\u00e5ret i strimler, mens gulr\u00f8ttene var bakt og glasert. Den r\u00f8kte \u00f8rreten var dehydrert og kom som et pulver p\u00e5 toppen av retten, men gjorde ikke s\u00e5 mye ut av seg. Smaksmessig husker jeg at retten var mest preget av en litt skarp smak av fermentering. Gulr\u00f8ttene var ganske kraftig bakt, uten at det hadde frembragt veldig mye s\u00f8dme i rotfrukten av den grunn, og de havnet litt i skyggen av fennikelen.<\/p>\n

\"Gulrot,<\/a>
Gulrot, fennikel og \u00f8rret<\/figcaption><\/figure>\n

Neste fiskerett var posjert torsk, som servit\u00f8ren presenterte som lettsaltet. Det er en kjent sak at torsk krever litt salt, men hva de egentlig hadde drevet med her aner jeg virkelig ikke. Fisken var rett og slett h\u00e5pl\u00f8st salt, noe som tok oppmerksomheten fra b\u00e5de selve fisken og tilbeh\u00f8ret, som for\u00f8vrig besto sm\u00f8rdampet hvitk\u00e5l, l\u00f8k og gressl\u00f8kolje. Dette fungerte rett og slett fryktelig d\u00e5rlig.<\/p>\n

\"Torsk,<\/a>
Torsk, k\u00e5l og l\u00f8k<\/figcaption><\/figure>\n

Kveldens kj\u00f8ttrett husker jeg egentlig ikke s\u00e5 mye av, men det var i alle fall et stykke oksebrisket, servert med persillerot glasert i myse, en pure jeg overhodet ikke husker noe av og en r\u00f8dvinsvianigrette. Som sagt er minnene om denne retten litt vage, men jeg husker at jeg opplevde den som helt grei uten at den imponerte veldig.<\/p>\n

\"Okse,<\/a>
Okse, persille og myse<\/figcaption><\/figure>\n

F\u00f8rste dessert ble beskrevet som melk og cookies, og det var vel akkurat det som kom p\u00e5 bordet. Noen knuste cookies, en ganske smakl\u00f8s melkeiskrem og en lett syrlig melkecurd. Rett nok hadde de tilsatt litt gressolje, men den gjorde ikke s\u00e6rlig mye ut av seg. For meg ble dette for enkelt, smaksmessig for endimensjonalt og en ganske kjedelig rett. Dette er ikke helt hva jeg forventer p\u00e5 en stjernerestauant. Hadde det smakt sykt godt hadde de nok kommet unna med det, men det endte dessverre opp som ganske ordin\u00e6rt.<\/p>\n

\"Cookies,<\/a>
Cookies, melk og gress<\/figcaption><\/figure>\n

P\u00e5 kveldens siste rett hadde de valgt \u00e5 plukke r\u00e5varer fra utsiden av det typiske dessertsegmentet. Det kan funke str\u00e5lende, men noen smaker er nok ganske krevende \u00e5 f\u00e5 til \u00e5 funke i desserter. Retten de hadde sendt ut som m\u00e5ltidets avslutning var basert p\u00e5 halvt\u00f8rket k\u00e5lrot, fl\u00f8te og krekling, en rett som dessverre aldri ble foreviget av noe kamera.<\/p>\n

Jeg har sikkert skrevet om det tidligere, men jeg har et ambivalent forhold til desserter i det nynordiske kj\u00f8kkenet. Noen ganger fungerer det ypperlig, men litt for ofte forviller de seg inn i ett forvirrende landskap med skarpe smaker som rogneb\u00e6r, tytteb\u00e6r eller krekling. Ogs\u00e5 dette kan fungere, men hvis det i tillegg blir d\u00e5rlig balansert faller jeg rett og slett av lasset, og ender gjerne med \u00e5 savne klassisk konditorh\u00e5ndverk. Og det er nettopp denne fellen Dill gikk i med denne desserten. Mulig er det innovativt og spennende, men s\u00e6rlig godt var det rett og slett ikke.<\/p>\n

Det kan v\u00e6re jeg som rett og slett ikke helt forst\u00e5r det de driver med p\u00e5 Dill, men dette bes\u00f8ket havner i det nedre sjiktet av de enstjerners restaurantene jeg har bes\u00f8kt. For all del, noen av rettene gj\u00f8r jobben helt greit og den r\u00f8kte hysen var s\u00e5gar veldig god. Men da b\u00e5de torskeretten og k\u00e5lrotdesserten falt ganske kraftig igjennom, burde noen av de andre rettene v\u00e6rt dertil imponerende for \u00e5 veie opp. Det gjorde de ikke i tilstrekkelig grad, og inntrykket jeg sitter igjen med er at Dill p\u00e5 sitt beste leverer helt p\u00e5 det jevne, mens bunniv\u00e5et er ganske lavt. Neste gang jeg er p\u00e5 Island satser jeg nok heller p\u00e5 \u00e5 spise humir og hest.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Bes\u00f8kt: 02.02.2018 Adresse: Hverfisgata 12, 101 Reykjav\u00edk, Island Webside: www.dillrestaurant.is\/ Da er dette innlegget kapret! Skribenten som skriver dette innlegget er Marianne, ofte omtalt som kona. Det var ikke lett \u00e5 komme p\u00e5 hva en skulle kj\u00f8pe i morgengave da man skulle gifte seg med mannen som har alt. Jeg kj\u00f8pte f\u00f8rst en slipsn\u00e5l, for […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":2688,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[64,133,35,31,34,134],"class_list":["post-2681","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-en-stjerne","tag-island","tag-middels","tag-moderne","tag-nordisk","tag-reykjavik"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2681","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=2681"}],"version-history":[{"count":4,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2681\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":2693,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/2681\/revisions\/2693"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/2688"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=2681"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=2681"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=2681"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}