Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":3319,"date":"2023-03-10T21:23:22","date_gmt":"2023-03-10T21:23:22","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=3319"},"modified":"2023-03-13T19:36:49","modified_gmt":"2023-03-13T19:36:49","slug":"combacket","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2023\/03\/10\/combacket\/","title":{"rendered":"Comebacket"},"content":{"rendered":"\n

Det har skjedd lite p\u00e5 denne bloggen de siste tre, fire \u00e5rene og det er hele to \u00e5r siden forrige innlegg. En hektisk sm\u00e5barnsperiode har gjort et godt innhugg p\u00e5 tilgang til uforstyrret fritid, og det har samtidig v\u00e6rt en bevisst prioritering \u00e5 spise gode m\u00e5ltider fremfor \u00e5 skrive om dem i etterkant.<\/p>\n\n\n\n

Jeg har imidlertid en god stund tenkt at det er p\u00e5 tide med et lite comeback. Det har resultert i noen p\u00e5begynte fors\u00f8k, men s\u00e5 har det tatt for lang tid og innleggene har blitt offer for min sviktende hukommelse og nedprioriterte notater. Jeg sitter derfor p\u00e5 flere halvskrevne blogginnlegg om for eksempel Speilsalen, Alchemist og BonAmb som aldri kommer til \u00e5 se dagens lys. I tillegg har jeg en lang liste med bes\u00f8k jeg gjerne skulle skrevet om, men siden det kommer stadig nye m\u00e5ltider blir nok ogs\u00e5 dem liggende i skuffen. <\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Speilsalen – ett av innleggene som neppe blir noe av<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
BonAmb – Blir nok heller ikke noe innlegg<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Etter et par mislykkede fors\u00f8k plukket jeg s\u00e5 ut et bes\u00f8k hos Hyde i starten av mars til \u00e5 bli comebacket for Runes kulinariske verden. Jeg hadde verken bes\u00f8kt eller skrevet om Hyde tidligere s\u00e5 det burde passet perfekt. Etter fjerde retten p\u00e5 Hyde ble jeg oppmerksom p\u00e5 at jeg verken hadde tatt bilder eller notater fra m\u00e5ltidet, s\u00e5 der og da kansellerte jeg Hyde som noe bloggcomeback. Siden innlegget fra Hyde gikk i vasken allerede f\u00f8r desserten ble inntatt, velger jeg heller \u00e5 skrive noen f\u00e5 ord i forbindelse med lanseringen av den franske 2023-utgaven av Michelin-guiden. Planen er at det skal v\u00e6re litt mer aktivitet her, men spesielt hyppig med oppdateringer blir det nok neppe.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Alchemist – blir det nok ikke blogginnlegg fra<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Jordn\u00e6r – ett av innleggene som burde v\u00e6rt skrevet<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

For fem \u00e5r siden, alts\u00e5 sommeren 2018, la kona og jeg sommerferien til Bretagne og den franske delen av Biscayabukten. Den gangen var b\u00e5de Le Marine og Christopher Coutanceau<\/a> retauranter som var nevnt som mulige kandidater til tre stjerner. Ambisjonen min var \u00e5 bes\u00f8ke begge, men jeg klarte aldri \u00e5 sikre meg noen booking p\u00e5 Le Marine. Fem \u00e5r senere ble plutselig begge de nevnte restaurantene p\u00e5 hver sin m\u00e5te spille noen av hovedrollene i forbindelse med denne ukens lansering av den franske 2023-utgaven av Michelinguiden.<\/p>\n\n\n\n

Allerede en uke i forkant av lanseringen slapp Michelin nyheten om at Guy Savoy i Paris og Christopher Coutanceau i La Rochelle begge ble degradert fra tre til to stjerner. S\u00e6rlig degraderingen av Guy Savoy fikk en del omtale, blant annet fordi han i hele seks \u00e5r har toppet den sv\u00e6rt franskvennlige La Liste-k\u00e5ringen. Senest i 2023-utgaven, da han rett nok m\u00e5tte dele f\u00f8rsteplassen med Frantzen. S\u00e5nn sett kan degraderingen v\u00e6re et trekk i \u00e5 distansere seg litt fra La Liste, men det finnes definitivt andre mulige \u00e5rsaker ogs\u00e5.<\/p>\n\n\n\n

Prismessig har den v\u00e6rt Paris dyreste restaurant, og meningene om Guy Savoy har lenge v\u00e6rt delte. Jeg har kun v\u00e6rt der en gang, tilbake i januar 2015 og f\u00f8r de flyttet restauranten til dagens beliggenhet i Monnaie de Paris. Det er mye fra det m\u00e5ltidet jeg ikke husker, men av detaljer husker jeg at presisjonsniv\u00e5et p\u00e5 b\u00e5de service og anretting var noe variabelt. Utover det var jeg greit forn\u00f8yd, men det imponerte ikke s\u00e5 mye at det har fristet veldig med et bes\u00f8k etter flyttingen. Basert p\u00e5 min egen opplevelse var ikke degraderingen noe sjokk, men i min bok finnes det ogs\u00e5 et par mer \u00e5penbare franske nedrykkskandidater.<\/p>\n\n\n\n

Degraderingen av Christopher Coutanceau fikk vesentlig mindre oppmerksomhet. Trolig f\u00f8rst og fremst fordi han ikke har rukket \u00e5 bli veletablert som trestjerners kokk. Oppgraderingen til tre stjerner kom i 2020-guiden, halvannen m\u00e5ned f\u00f8r korona stengte ned det meste av restaurantdrift. Av hensyn til en gravid kone hadde jeg kun en treretters middag da jeg spiste der sommeren 2018, men jeg hadde vanskelig med \u00e5 forst\u00e5 at rettene vi fikk servert skulle gj\u00f8re noen til en het kandidat for tre stjerner.<\/p>\n\n\n\n

Selv om jeg ikke synes Christopher Coutanceau holdt et trestjerners niv\u00e5, synes jeg likefult Michelin d\u00f8mmer ham hardt i 2023-utgaven. De viser i alle fall liten n\u00e5de ved \u00e5 degradere en restaurant som kun har hatt ett \u00e5r med normal restaurantdrift siden oppgraderingen. Det b\u00f8r ha v\u00e6rt et markert fall i kvalitet etter korona, hvis ikke kunne de med litt mer hjertevarme gitt ham et ekstra \u00e5r til \u00e5 vise at det ble levert til forventet niv\u00e5. I moderne tid er det i allel fall unntaket \u00e5 bli s\u00e5 raskt degradert fra tre stjerner, men det kan v\u00e6re at Michelin har gjort et strategisk valg i \u00e5 trekke stjerner raskere tilbake for \u00e5 fremst\u00e5 som mer aktuelle og tidsriktige i en verden der trender skiftes i stadig \u00f8kende tempo.<\/p>\n\n\n\n

Direkt\u00f8ren i Guide Michelin, Gwendal Poullennec, har flere ganger tydelig p\u00e5minnet alle om at stjernene kun er til l\u00e5ns, og ikke til eie. Samtidig har gjennomsnittlig levetid p\u00e5 en tre ti\u00e5rene de siste tretti \u00e5r v\u00e6rt ca seksten \u00e5r. Med unntak av Marc Veyrat i 2019 har ingen blitt degradert raskere enn Christopher Coutanceau i de samme tre ti\u00e5renr. To restauranter tangerer med tre \u00e5r, men en av dem (Maisons de Bricourt) valgte selv \u00e5 stenge ned ble strengt tatt aldri degradert. Den andre er for\u00f8vrig Alain Ducasses Louis XV i Monaco, og viser at det likevel er mulig \u00e5 sl\u00e5 hardt tilbake selv med en d\u00e5rlig start.<\/p>\n\n\n\n

En tredje restaurant som er strippet for tre stjerner er Christophe Bacqui\u00e9 p\u00e5 Le Castellet, som er tatt ut av 2023-guiden. Jeg hadde en lunch der i 2019, uten at jeg ble bergtatt. Det er likevel ikke maten til Bacqui\u00e9 som er \u00e5rsaken til degraderingen, men snarere at han har sluttet p\u00e5 Le Castellet. Restauranten er for \u00f8yeblikket stengt, men vil skifte navn og f\u00e5 inn ny kj\u00f8kkensjef som vil starte med blanke ark. Christophe Bacqui\u00e9 planlegger visst nok \u00e5 \u00e5pne et nytt sted, og har lovet n\u00e6rmere informasjon i l\u00f8pet av 2023.<\/p>\n\n\n\n

Siden sommeren 2018 har jeg stadig irritert meg litt over at jeg ikke fikk bord p\u00e5 Le Marine, mens Coutanceau ga meg en ganske forglemmelig kveld i La Rochelle. Allikevel var det Christopher Coutanceau som kunne le f\u00f8rst, da han i 2020 ble han oppgradert til tre stjerner, mens Le Marin sto stille med sine to. Men denne uken har alts\u00e5 den franske Michelinguiden skiftet mening, og p\u00e5 mandag var det definitivt Alexandre Couillon sin tur til \u00e5 le med sine nyerverede tre stjerner. Han ler nok best ogs\u00e5, for Christopher Coutanceau har neppe klart \u00e5 sluke skuffelsen over \u00e5 ha blitt degradert. Og jeg har f\u00e5tt nok en p\u00e5minnelse om at jeg har noe ugjort der ute i havgapet p\u00e5 \u00cele de Noirmoutier.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Alexandre Kayser – Nok et innlegg som burde v\u00e6rt skrevet<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
L’Oustau de Baumani\u00e8re – Enda en av de som burde v\u00e6rt et innlegg siste \u00e5ret<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
La Villa Madie – Kunne blitt et innlegg p\u00e5 bloggen<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
AM par Alexandre Mazzia – Blir det heller ikke skrevet noe i fra<\/figcaption><\/figure>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det har skjedd lite p\u00e5 denne bloggen de siste tre, fire \u00e5rene og det er hele to \u00e5r siden forrige innlegg. En hektisk sm\u00e5barnsperiode har gjort et godt innhugg p\u00e5 tilgang til uforstyrret fritid, og det har samtidig v\u00e6rt en bevisst prioritering \u00e5 spise gode m\u00e5ltider fremfor \u00e5 skrive om dem i etterkant. Jeg har […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":3325,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"class_list":["post-3319","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3319","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3319"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3319\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3330,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3319\/revisions\/3330"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3325"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3319"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3319"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3319"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}