Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":3416,"date":"2024-05-28T17:35:44","date_gmt":"2024-05-28T17:35:44","guid":{"rendered":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=3416"},"modified":"2024-05-28T17:36:15","modified_gmt":"2024-05-28T17:36:15","slug":"michelin-norden-2024","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2024\/05\/28\/michelin-norden-2024\/","title":{"rendered":"Michelin Norden 2024"},"content":{"rendered":"\n

Michelin avsl\u00f8rte i g\u00e5r hvilke restauranter som f\u00e5r ha stjerner i 2024-guiden. Fjor\u00e5rets lansering b\u00f8d p\u00e5 norsk stjernedryss der hele seks nye restauranter fikk tildelt sin f\u00f8rste stjerne. Man kunne jo kanskje tro at det derfor skulle bli et kjedelig Michelin-\u00e5r sett med norske briller, men det skulle vise seg at ogs\u00e5 \u00e5rets lansering hadde noen sv\u00e6rt gledelige overraskelser.<\/p>\n\n\n\n

Jeg starter med den st\u00f8rste og mest gledelige overraskelsen av dem alle. Mange, meg selv inkludert, har snakket varm om prosjektet til Sven Erik Renaa i Stavanger og ment at det fortjener tre stjerner. Noen har imidlertid ment at det kunne v\u00e6re for tidlig da stjerne to til RE-NAA<\/a> kom i 2020. Mange har f\u00e5tt med seg at Michelin har beveget seg bort fra \u00e5 kun gi stjerner til de tradisjonelle restaurantene til ogs\u00e5 inkludere enklere, rimeligere og mer uformelle spisesteder. Det virker imidlertid ikke som at alle har f\u00e5tt med seg at Michelin p\u00e5 2020-tallet ogs\u00e5 har v\u00e6rt adskillig raskere med avtrekkeren med \u00e5 dele ut tre stjerner. Faktisk er det mye lenger mellom oppgraderingene som er et resultat av mange \u00e5r med tostjernersstatus enn restauranter som f\u00e5r tre stjerner 2-4 \u00e5r etter at de fikk to stjerner. Av restauranter som har blitt oppgradert p\u00e5 2020-tallet er det et tosifret antall eksempler i siste gruppen. Jeg nevner i fleng: AM par Alexander Massie i Marseille, (**2019, **2021) KEI i Paris (<\/em>* i 2017, 2020), Core by Clare Smyth (2019, <\/em>2021), Rutz i Berlin (2016, 2020), ES:SENZ i Bayern (2022, <\/em>2024), Boury i Belgia (2018, 2022), Memories i Bad Ragaz (2020, <\/em>2022), Cenador de Amos utenfor Santander (2017, *2020), Noor i C\u00f3rdoba (2020, ***2024) og La Table du Castellet i Provence (direkte ***2024).<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
AM par Alexandre Mazzia<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Jeg skal p\u00e5 ingen m\u00e5te p\u00e5st\u00e5 at jeg foruts\u00e5 at RE-NAA skulle f\u00e5 tre stjerner i \u00e5r, men argumentet med at det skulle v\u00e6re for tidlig har jeg ment at det er lite hold i. I min bok er det uansett sv\u00e6rt f\u00e5 oppgraderinger som er mer fortjent enn denne. Mine tre bes\u00f8k p\u00e5 \u00abNye RE-NAA\u00bb har v\u00e6rt helt outstanding bra, og min konklusjon har de siste tre \u00e5rene v\u00e6rt at RE-NAA er Norges beste restaurant. Faktisk holder jeg RE-NAA s\u00e5pass h\u00f8yt at jeg mener den h\u00f8rer hjemme blant de ti beste restaurantene jeg har spist p\u00e5, helt uavhengig av beliggenhet, antall stjerner eller prisklasse. Jeg m\u00e5tte lese gjennom mitt eget innlegg fra 2021<\/a> for \u00e5 se om begeistringen faktisk var like stor den gang, for jeg har opplevd f\u00f8r at tiden har en tendens til \u00e5 spille hukommelsen et puss. Det gjorde den definitivt ikke denne gangen, for jeg var den gangen like begeistret som jeg erindrer det.<\/p>\n\n\n\n

Siden 2021 har jeg inderlig h\u00e5pet p\u00e5 at oppgradering skulle skje, men visste samtidig at n\u00e5l\u00f8yet for tre stjerner er sv\u00e6rt trangt. Jeg tror imidlertid jeg var ganske tydelig ovenfor Sven Erik ved siste bes\u00f8k tidligere i \u00e5r p\u00e5 at dette kunne rekke hvor langt som helst. Og det gjorde det jammen meg ogs\u00e5, s\u00e5 n\u00e5 er det bare \u00e5 gratulere Sven Erik Renaa og teamet hans med bragden, og jeg gleder meg allerede til neste bes\u00f8k. I februar var det uforskammet enkelt \u00e5 f\u00e5 et bord p\u00e5 kort varsel, men med tre stjerner \u00e5pner det seg forh\u00e5pentligvis en ny d\u00f8r med matturister fra hele verden som antagelig vil fylle opp bordbestillingene p\u00e5 RE-NAA i \u00e5rene som kommer.<\/p>\n\n\n\n

Men det var ikke bare oppgraderingen av Renaa som var etter mitt hjerte i \u00e5r. At Mikal Svensson fikk to stjerner p\u00e5 Kontrast<\/a> er ogs\u00e5 noe som gleder meg stort. Det er neppe noen Oslo-restaurant jeg har avlagt flere bes\u00f8k (i alle fall ikke i stjernesjiktet), og det har selvsagt v\u00e6rt en grunn til det. Helt siden Svensson etablerte seg p\u00e5 Vulkan har jeg stadig v\u00e6rt p\u00e5 bes\u00f8k der. I starten flere ganger i \u00e5ret, i det siste har de stort sett blitt med ett \u00e5rlig bes\u00f8k. Ikke fordi Kontrast har blitt noe d\u00e5rligere, men med et stadig bredere utvalg av Oslo-restauranter har konkurransen rett og slett blitt st\u00f8rre og det er mer \u00e5 rekke over. Bunnen p\u00e5 lommeboken er dessverre heller ikke uendelig dyp, men det er to Oslo-restauranter jeg bestreber meg p\u00e5 \u00e5 bes\u00f8ke \u00e5rlig uansett. Den ene er Kontrast, den andre er \u00c0 L\u2019aise<\/a>.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Kontrast<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Kontrast<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Alaise<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

De siste \u00e5rene har Mikael gjort stadige grep for \u00e5 gj\u00f8re Kontrast bedre. Flere av bordene langs bardisken ble ofret for \u00e5 etablere en lounge for \u00e5 starte m\u00e5ltidet og han har fokusert mye p\u00e5 bruk av egenutviklede koji-baserte garumer i rettene. Det siste har gitt rettene mer kompleksitet og Mikael er ogs\u00e5 flink til \u00e5 fornye menyen og kontinuerlig utvikle nye retter. Dette gj\u00f8r at hvert eneste bes\u00f8k p\u00e5 Kontrast har bydd p\u00e5 nye, spennende opplevelser og det er alltid en sann glede \u00e5 komme p\u00e5 bes\u00f8k dit.<\/p>\n\n\n\n

I tillegg til de to st\u00f8rste nyhetene fikk vi ogs\u00e5 tre nye restauranter med en stjerne her til lands. Iris utenfor Rosendal var vel n\u00e6rmest forventet, men ogs\u00e5 sv\u00e6rt velfortjent basert p\u00e5 m\u00e5ltidet jeg hadde der i fjor sommer. Hermetikken var ogs\u00e5 nevnt som en mulig kandidat av flere i forkant, mens Bar Amour kanskje var litt mer outsider. Men begge fikk seg en stjerne i g\u00e5r, og med disse to utnevnelsene viser ogs\u00e5 Michelin at de har til hensikt med \u00e5 f\u00f8lge opp veien de har staket seg ut med at en stjernerestaurant ikke lenger trenger \u00e5 v\u00e6re hva det en gang var. Det er maten som skal telle, ikke de nystr\u00f8kne hvite dukene eller krakken til \u00e5 plassere veske p\u00e5.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Iris<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Iris<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Noen overraskelser p\u00e5 degraderinger fikk vi heller ikke i g\u00e5r. Det vil si, jeg var egentlig litt overrasket over at Under fikk beholde stjernen. Hvorvidt det var fortjent eller ikke aner jeg ingenting om, men det l\u00e5 liksom litt i kortene at den skulle degraderes etter at Nicolai Ellitsgaard og \u00f8vrige ansatte ble l\u00f8st fra kontraktene i fjor h\u00f8st. Slik gikk det imidlertid ikke, og det er bare \u00e5 gratulere kj\u00f8kkensjef Bernt S\u00e6tre som stjernekokk. Schl\u00e4gerg\u00e5rden var selvsagt ikke \u00e5 finne p\u00e5 stjernelisten lenger da Bj\u00f6rn Svensson la ned restauranten i januar, og Credo som har stengt ned for \u00e5 flytte til Nasjonalbiblioteket i Oslo fikk ikke beholde noen stjerne..<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Under<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Under (med Nicolai Ellitsgaard)<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

Noen stjerne ble det heller ikke p\u00e5 Bare i Bergen Restaurant Bare fikk tildelt en stjerne i fjor, til tross for at Kristian Bretten Vangen og gr\u00fcnder \u00d8ystein Ellingsen hadde annonsert at de kom til \u00e5 slutte og restauranten skulle stenge kun 20 dager etter Michelin-lanseringen. Da Bare startet opp igjen etter sommerferien hadde br\u00f8drene Pak tatt over kj\u00f8kkenet og navnet var endret til Bare by Pak. Restauranten ble da fjernet fra nettsidene til Guide Michelin, og det ble heller ikke noen stjerne til br\u00f8drene Pak i Bergen i 2024-guiden. Det var kanskje like greit, for samme dag som \u00e5rets guide ble lansert ble det offentligjort at Bare stenges om en m\u00e5ned for \u00e5 gjenoppst\u00e5 med nytt konsept til h\u00f8sten. Det blir imidlertid uten Pak-br\u00f8drene, som i stedet skal v\u00e6re med de samme eierne p\u00e5 et nytt hotell i Skostredet.<\/p>\n\n\n\n

\"\"<\/a>
Bare (med Bretten Vangen)<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n
\"\"<\/a>
Bare (med Bretten Vangen)<\/figcaption><\/figure>\n\n\n\n

For min del er dette den hyggeligste Michelin-lanseringen siden Michelin lanserte Norden-guide i 2015. Ikke at jeg orket \u00e5 se p\u00e5 selve seremonien, for de pomp\u00f8se, selvh\u00f8ytidelige lanseringene har jeg for lengst gitt opp. Men g\u00e5rsdagens resultater var definitivt etter min smak, og man blir jo litt glad n\u00e5r posen med twist er full av ens egne favorittbiter.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Michelin avsl\u00f8rte i g\u00e5r hvilke restauranter som f\u00e5r ha stjerner i 2024-guiden. Fjor\u00e5rets lansering b\u00f8d p\u00e5 norsk stjernedryss der hele seks nye restauranter fikk tildelt sin f\u00f8rste stjerne. Man kunne jo kanskje tro at det derfor skulle bli et kjedelig Michelin-\u00e5r sett med norske briller, men det skulle vise seg at ogs\u00e5 \u00e5rets lansering hadde […]<\/p>\n","protected":false},"author":3,"featured_media":3420,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[],"tags":[152,153,22],"class_list":["post-3416","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","tag-michelin","tag-norden","tag-norge"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3416","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/3"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3416"}],"version-history":[{"count":5,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3416\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":3431,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3416\/revisions\/3431"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3420"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3416"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3416"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3416"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}