Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the maple domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6114 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/functions.php:6114) in /customers/a/e/b/runeskulinariskeverden.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1893 {"id":591,"date":"2015-01-16T09:50:43","date_gmt":"2015-01-16T09:50:43","guid":{"rendered":"http:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/?p=591"},"modified":"2015-12-09T09:25:38","modified_gmt":"2015-12-09T09:25:38","slug":"guttemiddag-januar-2015","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/2015\/01\/16\/guttemiddag-januar-2015\/","title":{"rendered":"Guttemiddag – januar 2015"},"content":{"rendered":"

Jeg har tidligere skrevet et innlegg<\/a> om det jeg har valgt \u00e5 kalle guttemiddag. En fast gjeng p\u00e5 fire stykker som m\u00f8tes en gang i mellom for \u00e5 lage mat og drikke vin. \u00abEn gang\u00bb, dvs forrige guttemiddag, var i august og \u00abi mellom\u00bb rakk denne gangen \u00e5 bli fem m\u00e5neder. Allerede f\u00f8r jul inns\u00e5 vi hvor h\u00e5pl\u00f8se vi hadde v\u00e6rt, men p\u00e5 grunn av julestri endte vi opp med et slags improvisert julebord p\u00e5 Trancher<\/a>. Vi lovet hverandre at rett over jul m\u00e5tte vi f\u00e5 i stand en ny guttemiddag, og det ble det en p\u00e5 R\u00f8a en l\u00f8rdagskveld i januar.<\/p>\n

Etter litt mailutveksling hadde vi fordelt retter, og det var Erik som var f\u00f8rste mann ut med en forrett. Han gikk denne gangen for en rett best\u00e5ende av r\u00f8klaks, rugbr\u00f8d, epler, sellerirot. Dette ble servert med en pepperrotkrem. Og oppskriften hadde han hentet fra Trines matblogg, og den finner du her<\/a>. Pepperrotkremen var ikke for skarp, og var et fint supplement til den r\u00f8kte laksen. En enkel, men god rett. Heldigvis vil jeg egentlig si, for denne gangen var det kamp om plassen p\u00e5 kj\u00f8kkenet. Til lakseretten drakk vi hvitvin (oppdatering kan komme)!<\/p>\n

\"Forrett<\/a>
Forrett 1: R\u00f8kelaks med epler, sellerrot, rugbr\u00f8d og pepperrotkrem<\/figcaption><\/figure>\n

Som rett nummer to hadde SvenO lovet oss en pastarett. Jeg ble vel ikke spesielt overrasket over valget, da han f\u00f8r jul gikk til anskaffelse av pastamaskin. Den slags m\u00e5 selvsagt pr\u00f8ves ut i ulike anledninger, og dette var i grunn en fin anledning. Pastaretten viste seg \u00e5 skulle bli en ravioli, der fyllet var en blanding av solt\u00f8rket tomat, bacon, parmesan, pinjekjerner. Raviolien ble bra, selv om pastaen kunne v\u00e6rt kj\u00f8rt enda et knepp tynnere i pastamaskinen. Raviolioppskriften kan du finne nedenfor. Raviolien ble servert med pesto og parmesan. Til pastaen hadde SvenO g\u00e5tt for r\u00f8dt, en Rosso fra Vajra i Piemonte. \u00c5rgangen tok jeg meg aldri notis av.<\/p>\n

\"Forrett<\/a>
Forrett 2: Ravioli fylt med bacon, pinjekjerner, solt\u00f8rket tomat og parmesan. Servert med pesto og parmesan<\/figcaption><\/figure>\n

Denne gangen var det P\u00e5l som var tidlig ute med \u00e5 stikke av g\u00e5rde med hovedretten i den foreg\u00e5ende mailrunden. Og i disse h\u00f8yteknologiske tider, der matlaging ofte best\u00e5r av sous vide, espumaflasker eller diffuse hvite pulvere, flesket han like godt til med en skikkelig klassiker. Biff Wellington sto nemlig p\u00e5 menyen denne gang. S\u00e5 vidt jeg fikk med meg var det ingen av oss som noen gang hadde laget det f\u00f8r, og vi var spente p\u00e5 resultatet. Biff Wellington er en helstekt stykke oksefilet, som er smurt inn i med en konsentrert, innkokt soppblanding og til slutt kledd inn med butterdeiglag p\u00e5 utsiden. Kunsten med dette er \u00e5 f\u00e5 stekt kj\u00f8ttet riktig, samtidig som butterdeigen blir spr\u00f8 og gyllen. Oppskriften som ble benyttet kan man finne her<\/a>. I tillegg til oppskriften ble det laget stekte potetb\u00e5ter. P\u00e5l hadde ogs\u00e5 gravd i vinkjelleren for anledningen, og opp av den hadde han funnet en Brunello di Montalcino Riserva 2001 fra Poggio Antico.<\/p>\n

Jeg har flere ganger syslet med tanken p\u00e5 \u00e5 lage biff wellington selv. Men siden dette er en rett som p\u00e5 grunn av st\u00f8rrelsen egner seg best med flere til stede, noe som for min del vil si \u00e5 ha gjester, har jeg droppet det i frykt for at jeg skulle \u00f8delegge b\u00e5de maten og selskapet ved ikke \u00e5 lykkes. Men P\u00e5l gikk tydeligvis ikke av veien for mulig \u00e5 sabotere en guttemiddag, og kj\u00f8rte p\u00e5 med en litt vanskelig rett. All mulig cred for det! Resultatet var da heller ikke noe \u00e5 skjemmes over. Selv om anretningen ikke var helt enkel \u00e5 f\u00e5 estetisk, smakte det veldig godt. Kj\u00f8ttet kunne v\u00e6rt hakket mindre stekt, men faren hadde jo v\u00e6rt at butterdeigen ikke var tilstrekkelig stekt. Alt i alt synes jeg dette ble et riktig bra resultat.<\/p>\n

\"Hovedrett<\/a>
Hovedrett: Biff Wellington<\/figcaption><\/figure>\n
\"Hovedrett<\/a>
Hovedrett: Biff Wellington med stekte potetb\u00e5ter, sopp og rosenk\u00e5l<\/figcaption><\/figure>\n

SvenO hadde i forkant av middagen v\u00e6rt ivrig og tatt p\u00e5 seg ost i tillegg til forretten sin. Valget hadde falt p\u00e5 en stilton og den ble servert med m\u00fcslibr\u00f8d fra \u00c5pent bakeri og en fikenmarmelade(?) som nok kom fra ett eller annet glass. Skulle ikke forundre meg det grann heller, om han egenhendig har smuglet det fra shoppingparadiset Norby. Samme det, ost h\u00f8rer med p\u00e5 guttemiddag. For det f\u00f8rste er det veldig godt, for det andre er det en anledning til \u00e5 drikke enda mer vin. En Rieslaner beerenauslese fra Geil ble inntatt sammen med bl\u00e5muggosten.<\/p>\n

\"Ost<\/a>
Ost: Stilton med m\u00fcslibr\u00f8d og fikenmarmelade<\/figcaption><\/figure>\n

Etter osten hadde SvenO nok en liten overraskelse p\u00e5 lur. En ikke forh\u00e5ndsvarslet rett, eller rett og slett en resterett fra et middagsselskap han hadde uken i forveien.\u00a0 Ikke bare var det rester, men det var ikke engang hans egne rester. Snakk om latskap! P\u00e5 bordet kom en sm\u00f8riskrem a la Maaemo. Greit nok, Maaemo sin er nok hakket hvassere, men oppskriften stammet i alle fall derfra. Isen ble servert med en kaffesirup og vaniljecrumblen beskrevet i avsnittene under. Siden det ikke var SvenOs egen is blir det hans oppgave \u00e5 viderebringe tilbakemeldingen til rettens opphavsmann og si at det var morsomt \u00e5 smake en hjemmeversjon av denne sm\u00f8riskremen. Kaffesirupen sto som en bra kontrast til sm\u00f8rsmaken og resultatet av det hele ble ganske vellykket.<\/p>\n

\"Predessert<\/a>
Predessert: Sm\u00f8riskrem med kaffesirup og vaniljecrumble<\/figcaption><\/figure>\n

Mitt bidrag i denne middagen var desserten. Siden jeg p\u00e5 forrige guttemiddag ikke hadde lagt sjelen i planleggingen og retten ogs\u00e5 bare ble h\u00f8yst midt p\u00e5 treet i gjennomf\u00f8ringen, hadde jeg funnet ut at jeg skulle v\u00e6re hakket mer ambisi\u00f8s denne gangen. Planen var \u00e5 servere en glasert hvit sjokolademousse sammen med vaniljecrumble, financier, sorbet og fluidgel. De to siste ble laget p\u00e5 bringeb\u00e6r. Det ble mye armer og ben p\u00e5 kj\u00f8kkenet, for det ble ganske mye \u00e5 gj\u00f8re. Rett nok hadde jeg tatt en Ingerid Espelid og forberedt r\u00f8ren til financieren hjemme f\u00f8r jeg kom, men jeg hadde mer enn nok \u00e5 henge fingrene i den kvelden.<\/p>\n

Dessverre hadde ikke moussen frosset skikkelig n\u00e5 de skulle glaseres, s\u00e5 glaseringen ble litt s\u00e5 som s\u00e5. Heller ikke fluidgelen ble helt vellykket. Siden fluidgelen og sorbeten var laget p\u00e5 samme base pr\u00f8vde jeg meg p\u00e5 noen kjappe triks for at de ikke skulle smake helt likt. Sorbeten ble tilsatt lime for \u00e5 f\u00e5 litt friskere syrlighet, mens fluidgelen ble tilsatt litt balsamico for \u00e5 smaksette den. Resultatet ble en litt ukul farge, som lignet mest p\u00e5 ketchup. Smaken derimot, synes jeg egentlig var ganske bra. Resten av desserten gikk vel stort sett som planlagt og selv var jeg ganske forn\u00f8yd med resultatet denne gangen. Oppskriftene var hentet fra litt rundt om kring. Oppskriften p\u00e5 den hvite sjokolademoussen var l\u00e5nt fra Trines matblogg<\/a>. Den hvite sjokoladeglasuren kan du finner her<\/a>, og fluidgel og vaniljecrumblen ble hentet fra Hobbykokken.no<\/a>. Financieroppskriften var hentet fra et dessertkurs jeg var p\u00e5 for noen \u00e5r siden p\u00e5 Lysebu og er gjengitt under. Bringeb\u00e6rsorbeten er fra eget hode, men det er egentlig bare \u00e5 blande bringeb\u00e6rpure, sukkerlake og lime og eventuelt vann til det smaker rimelig godt, for s\u00e5 \u00e5 kj\u00f8re det hele i ismaskin. Til det hele dyttet vi i oss en anselig mengde med Mas Amiel, som mannen p\u00e5 polet insiterte p\u00e5 at ogs\u00e5 fungerte bra til hvit sjokolade.<\/p>\n

\"Dessert<\/a>
Dessert: Glasert hvit sjokolademousse med finacier, crumble, bringeb\u00e6rsorbet og bringeb\u00e6rfluidgel.<\/figcaption><\/figure>\n

Etter dessert begynte gjengen \u00e5 bli b\u00e5de slitne, mette og lett bedugget, men helt ferdig var vi ikke. Selv om verten nok hadde mest lyst til \u00e5 legge seg insisterte SvenO p\u00e5 kaffe. Han og jeg hadde nemlig hatt et konfektprosjekt g\u00e5ende f\u00f8r og i julen, og n\u00e5 var det p\u00e5 tide \u00e5 servere noe av det vi hadde klart \u00e5 stelle i stand. Resultatet ble sju ulike sorter. Kandiserte appelsinskall, palet d\u2019or, kanelkonfekt, hasseln\u00f8ttnougat, bringeb\u00e6rkonfekt, eplegele og sitrusmarsipan med pistasj. Det er ikke hver guttemiddag det serveres selvprodusert petit four, og om jeg m\u00e5 si det selv var de alle sammen kanonbra. Men det f\u00f8ler jeg meg selvsagt n\u00f8dt til \u00e5 si med all tiden som har g\u00e5tt med i arbeidet for \u00e5 lage dem.<\/p>\n

\"Selvlaget<\/a>
Selvlaget petit four<\/figcaption><\/figure>\n

Summen av alt dette synes jeg var en guttemiddag over gjennomsnittet, s\u00e5 jeg synes vi har all grunn til \u00e5 v\u00e6re litt stolte av oss selv. N\u00e5 kan vi hvile p\u00e5 v\u00e5re laurb\u00e6r helt til neste gang. S\u00e5 f\u00e5r vi h\u00e5pe at det ikke tar fem nye m\u00e5neder.<\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jeg har tidligere skrevet et innlegg om det jeg har valgt \u00e5 kalle guttemiddag. En fast gjeng p\u00e5 fire stykker som m\u00f8tes en gang i mellom for \u00e5 lage mat og drikke vin. \u00abEn gang\u00bb, dvs forrige guttemiddag, var i august og \u00abi mellom\u00bb rakk denne gangen \u00e5 bli fem m\u00e5neder. Allerede f\u00f8r jul inns\u00e5 […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":749,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_monsterinsights_skip_tracking":false,"_monsterinsights_sitenote_active":false,"_monsterinsights_sitenote_note":"","_monsterinsights_sitenote_category":0,"footnotes":""},"categories":[1],"tags":[38],"class_list":["post-591","post","type-post","status-publish","format-standard","has-post-thumbnail","hentry","category-uncategorized","tag-guttemiddag"],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/591","targetHints":{"allow":["GET"]}}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=591"}],"version-history":[{"count":7,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/591\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":1271,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/591\/revisions\/1271"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media\/749"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=591"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=591"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.runeskulinariskeverden.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=591"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}